България няма да затваря ски курортите си въпреки призива на Меркел

Европа няма единна позиция за работата им в условията на Covid-19

България няма да затваря ски курортите си въпреки призива на Меркел

България няма да затваря ски курортите си въпреки призива на германския канцлер Ангела Меркел те да не работят до 10 януари 2021 г. Това става ясно от съобщение на Министерството на туризма.

Европа няма единна позиция за работата на ски курортите в условията на коронавируса.

Германия обяви, че ще се опита да убеди партньорите си в Европа да не отварят ски курортите до началото на януари. Целта е да не се повтори ситуацията с австрийския курорт Ишгъл, превърнал се в едно от първите огнища на заразата заради бавна реакция и търговски интереси.

Австрия веднага реагира на призива на Меркел и заяви, че не е съгласна с общоевропейско отлагане на ски сезона за след Коледа и Нова година. В Швейцария курортите са отворени и работят вече, а Франция обяви, че те ще останат затворени до края на годината. Към момента единствено Италия подкрепя предложението на Меркел, но предупреди, че трябва да има единно  европейско решение по въпроса.

"Заявявам го открито, че няма да е лесно, но ще се опитаме", заяви Меркел след продължили близо 7 часа преговори с премиерите на федералните провинции за това как да бъдат удължени противоепидемичните мерки в страната.

В заявлението на федералното правителство и лидерите на 16-те провинции се казва, че са се споразумели "да работят на европейско ниво да не се позволява ски туризъм до 10 януари".

Банско, Боровец и Пампорово са с високо ниво на сигурност срещу Covid-19

Българските ски курорти Банско, Боровец и Пампорово вече работят, след проверка от вицепремиера и министър на туризма Марияна  Николова  за готовността им да посрещат туристи. Инспекцията показа, че българските хотели имат високо ниво на сигурност и безопасност, а куротите са готови за предстоящият ски сезон.

От ресорното министерство напомнят, че още на 21 октомври 2020 г. със заповед на министъра на туризма са въведени единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон 2020/2021 г. Целта е всички туристически места да имат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация, посочват от Министерството на туризма.

Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините ще се дезинфекцират по график, а в ски гардеробите е въведена специална организация за дистанция и дезинфекция. Групите в ски училищата няма да са повече от 10 души.

"Към днешна дата категорично можем да твърдим, че ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания в резултат на направените от тяхна страна сериозни инвестиции. Проверките от страна на Министерството на туризма потвърждават високото ниво на безопасност и сигурност в зимните комплекси", се казва в съобщение на Министерството на туризма.

В него е посочено още, че в тази безпрецедентна ситуация, водещо в работата на вицепремиера Марияна Николова и на екипа на Министерството на туризма е опазването на човешкия живот и здраве и затова няма да бъдат допуснати компромиси с противоепидемичните мерки.

Както и през летния сезон, така и през зимния България ще разчита основно на вътрешен туризъм, както и на гости от съседните балкански страни. Германските туристи, които практикуват зимни спортове в България, по принцип са малко на брой, а през настоящия сезон са анулирани всички чартърни програми оттам.

Австрия също е против затварянето на ски курортите

Австрия вече обяви, че не е съгласна с общоевропейско отлагане на ски сезона за след Коледа и Нова година.

Австрийският министър на туризма Елизабет Кьостингер коментира, че "не вижда никаква полза от призивите да се затворят курортите".

"Зимата в Австрия ще е безопасна. Компаниите ни вече подготвиха подробните си плановете за сигурността на хората по време на ски почивките", допълни тя пред германската пресгрупа Funke.

В Бавария властите заявиха във вторник, че алпийските им курорти остават затворени за предстоящите празници, тъй като броят на заразените остава прекалено висок.

Баварският премиер Маркус Зьодер предупреди сънародниците си да не пътуват през границата на ски в Австрия, защото при завръщането ги очаква 10-дневна карантина, тъй като съседната страна е в рискова зона според Берлин.

"Ако искаме да държим границите отворени, ще ни трябва ясно споразумение за ски курортите. В противен случай нещата ще станат трудни", допълни Зьодер.

Австрийският финансов министър Гернот Блюмел посочи още един проблем. Според него, ако курортите бъдат принудени да затворят на ниво ЕС, "някой ще трябва да плати за това", а обезщетението ще възлиза на милиарди евро. В момента правителството във Виена е обект на съдебни искове заради Ишгъл, свързан с разнасяне на заразата в 45 държави.

Франция няма да отваря зимните курорти до края на годината

Тази седмица френският президент Еманюел Макрон заяви при представянето на това как страната постепенно ще се върне към по-нормалнен ритъм, че зимните курорти във Франция няма да отворят до края на годинатаи че ще се консултира с европейските партньори за координирано начало на сезона.

Бизнесът във Франция очаквано не остана доволен от думите на Макрон.

"Президентът изглежда направи прибързано и необмислено изказване, което е вредно за икономиката на Алпите", коментира Жан-Люк Бош, ръководител на националната асоциация на планинските обекти ANMSM.

Курортите в Швейцария са отворени

Отворени са и курортите в Швейцария, където полицията следи на лифт станциите да се спазват ограничителните мерки като носене на маски и спазване на дистанция.

Кабинковите лифтове работят с отворени прозорци, където това е възможно, а на места като Давос ги обработват със специални уреди, така че "за минута се унищожават 99.9% от вирусите, бактериите и спорите".

Швейцария отмени неотдавна изискванията чужденци от повечето държави в Европа да се поставят под карантина при влизане и сега се надява да привлече туристи по празниците.

Курортите в Швейцария работят при средно строги ограничения, като в същото време страната отчита по 5000 заразени на денс коронавирус и растящ брой смъртни случаи.

Италия подкрепя отлагането на ски сезона

Италианският премиер Джузепе Конте вече подкрепи отлагането на ски сезона, но също подчерта, че е нужно европейско решение.

"Ако Италия реши да затвори всички ски лифтове и писти без подкрепа от Франция, Австрия и други страни, то италианските скиори ще отидат в чужбина и има риск да донесат заразата обратно", заяви той пред телевизия La7.

Световната здравна организация също обяви, че има проблем с работата на ски курортите.

"След като рискът от заразяване намалее значително, а това със сигурност ще стане, тогава ще сме свободни да правим, каквото поискаме. Но точно сега? Трябва ли ски курортите на отварят? При какви условия?", коментира Давид Наваро, специален пратеник на СЗО за коронавируса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?