България няма идея колко ще ни струва председателството на ЕС

Правителството създаде работна група, която да подготви председателството на България на ЕС през 2018 г., съобщи премиерът Пламен Орешарски.

 

Работната група е с двама съпредседатели. Единият е вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, която отговаря за еврофондовете. Тя ще координира европейското финансиране. Другият съпредседател е външният министър Кристиан Вигенин, който ще отговаря за организацията.

 

Може би ви изглежда твърде рано взимането на такова решение, но това струва доста сериозна сума пари и е нужно да се подготвят примерни сценарии, каза Орешарски. Той допълни, че “няма никаква идея” колко ще струва едно такова мероприятие, защото за България това ще бъде за първи път.

 

За целта предстои да се проучи опитът в другите страни, уточни Орешарски.

 

Премиерът заяви, че оставената чернова от служебното правителство на договора за партньорство с ЕС за следващия програмен период 2014-2020 г. е добра основа.

 

Според Орешарски обаче какви ще са ни приоритетите за следващия програмен период все още не са ясни. Това ще стане след дебат в парламента и широко публично обсъждане на документа, каза той.

 

Същото обещаваше и правителството на ГЕРБ и служебният кабинет, но досега не е имало публично представяне на договора за партньорство.

 

На практика точно както преди седем години, така и сега кабинет начело с БСП и ДПС ще договаря бюджетната рамка на европарите за 7-годишния период.

Споделяне

Още по темата

Още от България