България обмисля дали да не изтегли двамата си военни от Ирак

Каракачанов предупреди за възможно възраждане на "Ислямска държава"

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС, архив

България обмисля дали да не изтегли двамата си офицери от мисията по обучение на иракската армия. Военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че след две седмици ще се извърши редовната ротация и страната ни може просто да не изпрати нови представители в Ирак.

Той уточни обаче, че очаква да има общо решение на НАТО. По думите му изтеглянето на международните сили от Ирак може да възроди ИДИЛ.

"Специално в Ирак имаме двама офицери, винаги имаме план за евакуацията им. До две седмици предстои тяхната ротация и така че ще решим дали ще ги изтеглим. Но в края на краищата трябва да има общо решение на НАТО по въпроса", каза Каракачанов.

След убийството на иранския висш генерал Касем Солеймани в Багдад и покачването на напрежението НАТО съобщи, че прекратява тренировъчните мисии в Ирак.

"Напрежението в Близкия Изток крие много рискове за България", каза Красимир Каракачанов след освещаването на бойните знамена на българската армия за Богоявление.

Според военния министър ако международните сили бъдат изтеглени от Ирак, ще се възобнови до голяма степен конфронтацията между трите основни общности - сунити, шиити и кюрди.

"Това означава, може би, донякъде възраждането на Ислямска държава. Лично аз дълбоко се съмнявам, че иракските сили за сигурност са в състояние да се справят с този въпрос. Както и Сирия не можа да се справи сама с този въпрос, така ще бъде трудно и за Ирак", каза той.

Американската армия обаче може да бъде принудена за втори път през това десетилетие да напусне Ирак, след като в неделя иракският парламент гласува искане да бъде експулсирана от страната.

"Знаете, че Ислямска държава се рекотираше предимно сред сунитската част на иракчаните. Мнозинството са шиити, те гледат със симпатии на Иран, а Иран ги подпомага. Неслучайно такова е и решението на иракския парламент", коментира Каракачанов.

"Ситуацията е доста напрегната, всички го виждаме. Буквално през тези няколко дни ще стане ясно дали напрежението ще продължи да ескалира или ще се намери вариант за връщане към една по-спокойна ситуация. Лично аз не съм оптимист", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България