България обсъжда затягане на газовия режим

Обсъдено е въвеждането на по-строг ограничителен режим на потреблението на природен газ след 21 януари, ако дотогава не бъдат възобновени доставките на суровина от Русия през Украйна, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) в петък след заседание на Кризисния щаб. Вероятно ще се затегне потреблението на газ от топлофикационните дружества за сметка на по-високото потребление на мазут.,за да се освободи по-голям ресурс от газ за индустрията.

В напреднала фаза са преговорите с гръцката газова компания, от която могат да се доставят за България около 2 млн. куб. метра газ дневно, съобщиха още от ведомството. По информация на националния газов оператор “Булгартрансгаз“ българската страна вече е осигурила техническата възможност за осъществяване на доставките. Предложението от Турция е да получаваме по 500 хил. куб. метра природен газ дневно, но за тези доставки все още се уточняват техническите параметри.

Ако тези доставки се осъществят, затягането на газовия режим няма да е необходимо на първо време.

Газохранилището в Чирен ще може да осигурява сегашните 4.2 млн. куб. метра газ дневно до 19 януари, след което ще се премине в режим на черпене на 4 млн. куб. метра. Това ниво ще се поддържа до 26 януари. След тази дата при продължаване на газовата криза, се преминава към дневе добив на 3.8 млн. куб. метра от запасите.

Топлофикационните дружества в страната консумират общо 2 245 тона мазут дневно, като производствените възможности на “Лукойл Нефтохим“ са за много по-големи количества, допълват от МИЕ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?