България обвързва споразумението ЕС-САЩ с българския визов проблем

Официалната позиция на България по отношение на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП) между Европейския съюз и Съединените американски щати е, че по време на преговорния процес трябва да се разгледа и визовият режим за българските граждани, пътуващи за САЩ, съобщи Министерството на икономиката в сряда.

ТТИП е била сред основните дискутирани въпроси в рамките на Съвета по външна търговия, проведен през миналата седмица в Брюксел. Министрите са взели решение за продължаване на преговорите по споразумението, което ще насърчи инвестициите и търговско-икономическите отношения в общността.

Визовият режим е частно искане на България, което заложихме в позицията на страната ни по време на Съвета за външна търговия, заявява министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от пресцентъра на МИ.

По думите му правителството държи този въпрос да бъде разгледан по време на преговорите, но страната ни не го поставя като условие. Според Лукарски бъдещите преговори трябва да имат подкрепа и от американска страна.

От МИЕ посочват, че по време на Съвета по външна търговия министрите са се обединили около необходимостта от по-голяма гласност и информираност за проектоклаузите по споразумението за широката общественост. Трябва да се запазят и високите стандарти на ЕС за стоките, които биха се внасяли от САЩ, допълва Лукарски.

Споделяне

Още от България