mediapool.bg Ти си това, което четеш
Поредна атака от Москва: "Някой си Шаламанов убедил премиера да предаде Русия"

България обвини Русия в опит за намеса във вътрешните й работи

МВнР осъди "крайно недостойните квалификации" и напомни, че България е член на НАТО
Никола Лалов | 18:40 | 08 октомври 2014 | 142 коментара

Дмитрий Рогозин

Българското правителство обвини Москва в намеса във вътрешните работи на страната, след като в Русия започна масирана кампания на тема "неблагодарността" на България, заради плановете да бъдат заменени старите съветски изтребители със западни и заради забавянето на проекта "Южен поток".

"Някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на употребявани Ф-15 (бел.ред. използва думата "игл", имайки предвид американските изтребители F-15 Eagle)", написа в Туитър руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

Във Фейсбук той добави, че София се готви да купи от "американския бос" скрап и пита "На кого служим, г-н Близнашки".

Безцеремонните изцепки на Рогозин бяха посрещнати с обрана, но достойна реакция от страна на българското правителство.

Служебният външен министър Даниел Митов определи изказването като "напълно неприемливо и в разрез с добрия тон". Според българския първи дипломат коментарът издава "за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава".

"Намирам за крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната. Що се отнася до имплицитните обвинения в нелоялност, то бих желал да припомня на техните автори, че Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни. Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си", заяви Митов.

Той отбелязва още, че отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес, но подобни коментари не допринасят за подобно развитие.

Опит за намеса и скрит комплимент

Военният министър Велизар Шаламанов посочи от своя страна, че това е опит за намеса във вътрешните работи на страната и добави пред "Клуб Z", че "зависимостта от военните доставки от Русия е опасна и трябва да се ограничи".

"Доколкото разбирам обвиненията, които са отправени към България е, че тя е проявила агресия, проявявайки нелоялност към нея. Т.е. това е скрит комплимент, че сме защитили българския национален интерес, макар това да не е било приятно на някого", заяви вицепремиерът по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието Христо Иванов.

Той съобщи, че въпросът е бил обсъден по време на правителственото заседание, "макар че има разлика между вицепремиер и "Туитър"-премиер".

Написаното от Рогозин във Фейсбук е харесано от близо 350 души и последвано от няколко десетки коментари на хора с руски имена. Те са изцяло позитивни към казаното от руския вицепремиер и изключително язвителни и злобни по адрес на България и българите, които били изпаднали в "геополитически кретенизъм". Преобладаващото мнение е, че българите са неблагодарни, подли и продажни и "по-добре турците да ги бяха изклали". Според един от постингите служебното правителство в България е съставено от "западни агенти и няма пълномощия да решава такива въпроси".

Рогозин е известен с грубите си коментари. По-рано тази година той се оплака, че България и Румъния са искали да изпратят "прехващачи" срещу самолета, с който е пътувал и заяви, че следващия път ще прелети с бомбардировач над Румъния

Руската преса: Антируският курс на София се очертава все по-ясно от ден на ден

В същото време руските медии излязоха с обширни коментари за България и плановете ѝ да модернизира армията си със западно оборудване.

"Българските политици продължават да ликвидират собствената си страна и да тласкат населението към протести", пише руското издание "Сегодня".

Електронният вестник коментира одобрената от служебното правителство програма "България в НАТО и Европейската отбрана 2020". Тя съдържа "отказ от използване на руски изтребители и хеликоптери. Затова, твърдят български медии, в редиците на въоръжените сили зрее бунт", заявява "Сегодня".

"Антируският курс на София се очертава все по-ясно от ден на ден", пише "Гудок".

Българският министър на отбраната Велизар Шаламанов мотивира отказа от руските бойни самолети с това, че страната трябва да стане независима от Русия. Вместо руските България смята да купи 8 нови изтребителя, посочва вестникът.

В публикацията не е отбелязано обаче, че Алиансът отдавна критикува София, че бойната ѝ авиация не е съвместима с партньорите заради руските машини, а от българското министерство на отбраната твърдят, че поддръжката на тези машини излиза съвсем не евтино. Няколко военни министри вече се оплакаха, че договорите с Руската федерация се управляват много трудно.

"Къде ще идат тогава българските МиГ-ове и Су? - пита се "Правда" и сам отговаря: "Ами ето, (украинският президент) Петро Порошенко нали се кани да купува оръжия от страните в НАТО".

"Южен поток" и вечната дружба

"Ако все тъй анализираме ситуацията с оптимизъм, Бойко Борисов логично трябва сега да кимне към Русия. Нима ще дочакаме положителни изявления за "Южен поток", чуди се "Правда".

Според изданието газопроводът "е нужен на България дори повече, отколкото на Русия, защото е градообразуващ строеж, който дава работни места, инвестиции, транзитни такси".

"Наистина е беда да си православна славянска страна, чийто народ се отнася добре към Русия. Доказва го съдбата на Гърция, Кипър, Сърбия, България, Украйна. Арсеналът на Запада е голям - от кредитно заробване до война", се казва в материала.

Според руското издание България и Румъния са приети в ЕС "не за благото на населението в тези страни, а за да бъдат лишени от възможността да сътрудничат с Русия".

"Къде се дяна вечната дружба, в която се кълняха българите? Та нали освобождението от османско иго не е малко нещо. По време на Великата отечествена (война) българите не отвърнаха със същото на своите "братушки", изтъква мрежовият вестник.

Българските самолети руско производство са част от някогашната "приятелска помощ от страна на една съюзна държава - Съветския съюз (. . .) Някои неща се доставяха безплатно, някои - срещу български чушки, зеленчуци, плодове, заради което се убиваше собственото производство" на СССР, коментира пред "Аргументи и факти" Роман Гусаров, експерт на транспортната комисия в Държавната дума.

"Тази ситуация продължава и днес. България е бедна страна, тя оцелява до голяма степен тъкмо благодарение на руските пари, които течаха доскоро натам като широка река - говоря за туристите и любителите на български недвижими имоти, вдигнали там цели руски градове. Страх ме е това да не свърши печално: те ще обградят руските градове с бодлива тел, ще вдигнат данъците и нашите инвеститори ще хукнат да бягат оттам с голяма скорост", предрича събеседникът на седмичника.

Под крилото на Съветския съюз "българите получаваха всички преференции и живееха десеторно по-добре, отколкото сега. В момента смятам, че България, както и нашите украински съседи, ще се опитва да седи на два стола - да се захранва с руски пари, ловейки подаяния, подхвърляни от Запада", заявява експертът на руския парламент, цитиран от БТА.

Още по темата
Още от България

Посещението на президента Радев в Русия е: