България обвини трима руснаци за отравянето на Гебрев

Прокуратурата не уточнява кои са, нито дали е потърсила съдействие от Москва

България обвини трима руснаци за отравянето на Гебрев

Българската прокуратура е повдигнала обвинения на трима руски граждани в опит за убийство на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г.. Руснаците, чиито имена не се споменават, се издирват чрез Интерпол и с европейска заповед за арест. Обявени са и чрез Шенгенската информационна система, съобщи прокуратурата в четвъртък.

Българските власти разследват случая съвместно с Великобритания и ФБР, тъй като отравянето на Гебрев напомня отравянето с "Новичок" на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му през 2018 г. в английското градче Солсбъри през 2018 г.

Прокуратурата твърди, че тримата руснаци са се опитали да убият Гебрев между 28 април и 4 май 2015 г. На първата дата бизнесменът е приет в болница след тежко отравяне. В същия период е направен опит да бъдат убити синът му Христо Гебрев, както и директор във фирмата му "Емко". Синът на бизнесмена е приет в болница на 5 май.

С половин уста

С повдигането на обвинения на руски граждани прокуратурата признава за руска връзка с опита за убийство. Не са посочени обаче нито имената на обвиняемите, нито информация искани ли са някакви данни за тях от руските институции. По-рано британският разследващ сайт Belingcat установи, че става дума за офицери от руското военно разузнаване (ГРУ).

Българската прокуратура съобщи, че издирва тримата обвиняеми с червена бюлетина от Интерпол, но снимките им не са качени на сайта на организацията.

"Новичок" ли е?

Информацията за повдигнатите обвинения идва повече от година, след като бе възобновено делото за отравянето на Гебрев. Следствените действия започнаха отново не по инициатива на разследващите, а след настояване на бизнесмена. Гебрев твърди, че е имал същите симптоми като отровения с "Новичок" Сергей Скрипал. Между двата случая има връзка. И при двете покушения има един и същи заподозрян – офицерът от ГРУ Денис Сергеев, идвал у нас под фалшивата самоличност на Сергей Федотов.

Официално от прокуратурата заявиха, че Гебрев е отровен с "неизвестно вещество с фосфороорганичен характер". Веществото "Новичок", с което бяха отровени Скрипал и дъщеря му, също са от групата на фосфороорганичните съединения.

Самият Гебрев настояваше българската държава да потърси съдействие от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), за да се установи точно каква е била отровата.

Прокуратурата фактически се отказа от възможността да ползва опита на експерти от ОЗХО. От предишно съобщение на държавното обвинение става ясно, че разследващите са поискали ОЗХО да участват според правилата на българския НПК. Организацията не се е съгласила, защото не може да се ангажира с българското наказателно разследване, т.е. с евентуално участие в самото разследване или в съдебното дело. От ОЗХО заявиха, че могат да направят оценка на веществото, причинило отравянето, ако българското правителство поиска това официално. Държавното обвинение разтълкува отговора им в следния смисъл: "възможностите на прокуратурата за ползване на техническата помощ на ОЗХО за целите на разследването са изчерпани"

Основната версия

Основната версия, по която прокуратурата работи, е, че отравянето е заради оръжейни доставки за Украйна през 2014 г. и 2015 г. Разследващите твърдят, че покушението не може да е дошло заради опитите на Гебрев да придобие оръжейното предприятие "Дунарит", към което интерес проявява и фирма, свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Трима от осем

Дни преди да обяви, че е повдигнала обвинения на трима руснаци, прокуратурата разпростани видеозапис, на който се вижда как непознат мъж с шапка и ръкавици обикаля около колите в подземния паркинг на фирма "Емко". Подозира се, че тогава е поставена отровата.

Според разследващия сайт Belingcat Сергеев/Федотов, чието име се появява и при Скрипал, и при Гебрев, е командир на екип от секретно поделение на ГРУ. Изданието твърди, че общо 8 души са идвали в България заради покушението срещу бизнесмена.

По данни на прокуратурата Сергеев е напуснал страната ни на 28 април 2015 г. - в деня, в който Гебрев постъпва в болница със симптоми на отравяне. Заедно с него е имало и друг руснаци, чиито имена засега не се споменават.

Един от тях е наел хотелска стая близо до офисите на "Емко" с директен изглед към подземния гараж.

На 24 април 2015 г. Сергейв/Федотов пристига в Бургас и е трябвало да лети обратно за Москва от София на 30 април. Той обаче се прибира с полет от Истанбул късно вечерта на 28 април, купувайки си билет в последната минута. Именно на 28 април са отровени Емилиян Гебрев, синът му и един от директорите в "Емко".

В края на май 2015 г., когато състоянието на Гебрев се влошава и се е наложило отново да бъде приет в болница, Федотов отново пристига в България. Имал е закупен билет за връщане на 28 май, но излита от Сърбия на 30 май.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?