България обяви война на македонския "Цар Самуил"

Паметник на цар Самуил в Скопие, сн. БГНЕС

Външният министър Кристиан Вигенин осъди готвения в Македония филм за Цар Самуил, като обяви, че опити за широкото му популяризиране ще затрудни преговорите по договора за добросъседство между двете страни.

"Проектът е художествено произведение и би следвало да се отнасяме към него като такова. Доколкото ми е известно, сценарият на този филм все още не е завършен и всички коментари около неговото съдържание са на базата на публикувано изявление на режисьора. Смятам, че работата на политиците не е свързана с критика на художествени произведения. Ние ще следим внимателно какво ще бъде отношението на официалните македонски власти към филма", каза Кристиан Вигенин в отговор на парламентарен въпрос.

България и Македония от месеци водят преговори за подписването на договор за добросъседство, след като София обяви, че без такъв документ няма да подкрепи членството на Скопие в ЕС. Македонските власти обаче не показват ентусиазъм и засега дават противоречиви сигнали.

"Очаквам правителството на Република Македония да се съобрази с резолюцията на Европейския парламент от 6 февруари 2014 г. за напредъка ѝ по пътя на членство в ЕС, където се казва, че ЕП отново изразява своята загриженост относно използването на исторически аргументи в настоящия дебат със съседните страни и отново отправя призив за постигане на положителен напредък по отношение на съвместното честване на исторически събития и личности от общ интерес със съседните държави, които са членки на ЕС, тъй като това би допринесло за по-добро разбиране на историята и за добросъседските отношения”, посочи Вигенин.

Сред спорните въпроси около договора за добросъседство е на какъв език да бъде подписан този документ, както и искането на България за гаранции, че конституцията на Македония не е основание за намеса във вътрешните ни работи. Става въпрос за член 49, според който Македония трябва да се грижи за правата на македонските малцинства в Гърция и България.

Остава спорна и "най-чувствителната тема" – за историята.

България вече един път остро възрази срещу македонски филмов проекта. Става въпрос за кампанията, подета в Македония, целяща да докаже на света истината за неспасяването на всички български евреи. С такава цел бе направен и филмът "Трето полувреме", който разказва за футболния отбор Македония (Скопие), участвал между 1941 и 1944 година в Държавното първенство по футбол в Царство България. Борбата на футболния отбор е представена като борба на македонските националисти срещу българските окупатори.

"През тази година, отбелязваме 1000 години от смъртта на цар Самуил. Има сформиран Национален инициативен комитет за това честване. Правителството на България е одобрило разход от 590 000 лева за него, разписани са програми, има списък с мероприятията, които ще бъдат проведени по държавна линия. Годишнината ще бъде почетена от 18 събития през годината, сред които международна конференция, изложби, концерт, издаване на юбилейни книги. Министерство на външните работи информира официално с нота македонската и гръцката страна за предвидените мероприятия”, заяви министър Кристиан Вигенин.

Споделяне

Още по темата

Още от България