България обявява извънредно положение заради коронавируса

Ако НС одобри предложението на правителството, ще бъдат затворени детски градини, училища, университети, нощни заведения

България обявява извънредно положение заради коронавируса

На извънредното заседание, започнало късно вечерта в четвъртък, Министерският съвет реши на основание член 84, точка 12 от конституцията да предложи на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение заради разрастващата се епидемия, предизвикана от новия коронавирус.

Решението бе обявено от министър-председателя Бойко Борисов, който подчерта, че то е взето по препоръка на специалистите от Националния оперативен щаб.

Борисов изрази надежда всички групи в парламента да подкрепят решението.

"Единствено само дисциплината и мобилизацията на нацията могат да са ни от полза", каза той и добави, че епидемията се разраства в геометрична прогресия, а още не сме в нейния пик.

Извънредното положение ще даде възможност да бъдат затваряни детски градини, училища, университети, игрални зали, спортни мероприятия, конференции, каза Борисов. Обсъждано е било и затваряне на ресторантите, но е надделяло мнението, че много домакини не готвят, а и работещите хора трябва да се нахранят. Тъй че тази мярка е била отхвърлена.

Затова пък всякакви нощни заведения като барове и дискотеки ще бъдат незабавно затворени.

Министерството на външните работи ще получи пълномощието да забранява пътуванията на българи към други страни съобразно развитието на епидемията в тях.

Министерството на вътрешните работи пък ще издава забрани за влизане у нас на граждани на други страни, засегнати от коронаваируса.

Новите по-строги мерки са свързани с актуалната информация от проведената в четвъртък телеконференция между здравните министри от страните членки на ЕС.

"В началото, допреди седмица, работехме за забавяне влизането на заразата в България. На следващия етап – за ограничаването ѝ вътре в страната. Ситуацията, която се задава, бързо ескалиращата опасност, изисква много по-бързи и по-решителни действия от здравните власти и другите национални институции", заяви на специална пресконференция по-късно началникът на щаба срещу разпространението на болестта ген. Венцислав Мутафчийски.

Освен това по думите му наблюдението и опитът от досегашната работа са показали съществени слабости във всички насоки. Ситуацията пък е толкова динамична, че непрекъснато се налагат промени в решенията дори в рамките на един ден.

Всичко това е накарало Оперативния щаб да предложи на правителството извънредни мерки, за да бъдат въоръжени институциите с достатъчно инструменти да влияят върху процесите.

Вицепремиерът Томислав Дончев добави и разработваните от специалистите математически модели на досегашното развитие на епидемията. Сега е моментът за по-решителни мерки, за да ограничим разрастването на заразата, каза той. Където се налага, тези мерки ще бъдат подкрепени и със законодателни промени..

На първо място това се отнася за ограничаване на пътуванията на български граждани до засегнати от болестта държави, както и на влизането в България на граждани на такива държави. Списъкът с ограниченията ще бъде оповестен още в следващите ден-два.

Следващата група мерки, които ще изискват и законодателни промени, целят много по-строго спазване на социалната дистанция и карантината. Става дума за строги санкционни режими като сериозни глоби и спиране на социални плащания за нарушителите, каза Дончев.

Преди това премиерът Бойко Борисов се изказа за "драстични глоби за всеки, който не спазва карантината". "Само днеска ни избягаха 14 души", каза той. И добави, че в такива случаи, ако трябва, за да не се разнася заразата, "МВР, полицията, жандармерията и армията ще ги търсят".

Вицепремиерът Дончев подчерта, че извънредното положение не означава ограничаване на граждански права, освен по отношение свободата на свободно движение. Но това, по думите му, се налага в интерес на здравето на хората.

Следващата мярка е затварянето на нощни клубове, увеселителни заведения и всякакви други места, където се събират много хора, каза Дончев. В това отношение, по думите му, най-важното е да се намери тънкият баланс между съхраняването на здравето на хората и съхраняването на стопанския живот и икономиката.

По тази тема министър-председателят цитира финансовия министър Владислав Горанов, който по време на правителственото заседание казал, че "ако с такова темпо в бюджета не се събират приходи, загубите ще са поне 3 милиарда лева" заради наложените от епидемията ограничения в потреблението и стопанската дейност.

"Спорът е колко твърди да са мерките. Финансовата криза ще е по-тежка от хуманитарната. Размерите на щетите в световната икономика ще надминат в пъти, това което имаме към момента. Ние ще ги компенсираме от бюджета, но в същото време и бюджетите не събират приходи – потреблението пада", обясни Борисов, говорейки не само за България, но и за всички страни в ЕС.

Той съобщи, че заедно с НЗОК се готви специална клинична пътека за лечение на коронавируса, за да знаят лекарите, медицинските сестри, санитарите и всички, които се борят с епидемията, как ще бъде възнаграден трудът им.

Премиерът препоръча на всички учебни заведения да потърсят възможности и да преминат към дистанционни форми на обучение.

Споделяне

Още по темата

Още от България