България очаква 1.5 млн. дози от двете одобрени ваксини до юли

Първите 2000 дози от ваксината на "Моderna" пристигат на 11 януари

Кадър от ваксинационната кампания във ВМА

България очаква да получи 1.5 млн. дози от двете одобрени засега ваксини в ЕС на Pfizer/BioNTech и Moderna. Това сочат прогнозните данни на Министерството на здравеопазването, публикувани в четвъртък. В тях могат да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на всяка компания. Засега не се знае кога ще бъде одобрена третата очаквана ваксина в ЕС – тази на AstraZeneca и Оксфордскиия университет и по какъв график ще получаваме количества от нея.

Най-сериозни количества от двете вече одобрени ваксини се очакват през април – 300 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech и 220 000 дози от тази на Moderna и през юли - 375 000 от първата и 220 000 от втората ваксина. Ориентировъчният график по месеци можете да видите ТУК.

До края на януари се очакват 60 450 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech и 6 000 дози от тази на Moderna. За февруари количествата са съответно 75 075 и 32 000 дози, а за март – 102 437 и 22 000.

Символична доставка на 2000 дози от Moderna на 11 януари

По-рано здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че 2000 дози от ваксината на американската компания Moderna, която вчера получи одобрение в ЕС, ще бъдат доставени на 11 януари.

Количеството е символично, тъй като само за последното денонощие у нас са ваксинирани 2 465 души след подновяването на имунизациите при пристигането на втората пратка от ваксината на Pfizer/BioNTech.

Досега у нас са ваксинирани общо 7 913 души.

Здравният министър увери, че е създадена логистика и организация за доставката и поставянето на ваксината на Moderna. От нея са поръчани са общо 500 000 дози, които ще стигнат за имунизацията на 250 000 българи. До края на месеца се очаква и нова доставка от ваксината на Pfizer/BioNTech от 70 000 дози. 

До края на тази седмица ще заработи и мобилно приложение за ваксините, което е част от информационната система за Covid-19. В него ще има секция за въпроси и отговори, в която всеки ще може да изпрати своето запитване. 

За ваксината

Ваксината на Moderna показа 94% ефективност в клинично проучване, обхванало близо 30 000 души, половината от които са получили ваксината, а другата половина – плацебо.

Проучването показва 94.1% намаляване броя на случаите с клинично изявени симптоми на Covid-19 при хората, на които е била приложена ваксината (11 случая от 14 134 ваксинирани са развили симптоми на Covid-19), в сравнение с хората, които са получили инжекция с плацебо (185 случая от 14 073 души, които са получили плацебо са развили Covid-19 със симптоми).

Освен това, това клинично изпитване показва 90.9% ефикасност сред участниците, които са били с повишен риск от развитие на тежка форма на Covid-19, включително такива с хронично белодробно заболяване, сърдечно заболяване, затлъстяване, чернодробно заболяване, диабет или HIV-инфекция.

Нежелани реакции

Най-честите нежелани реакции от ваксината на Moderna по време на изпитването са били обикновено леки или умерени по тежест и са отзвучали в рамките на няколко дни след приложението на ваксината. Те включват болка и оток на мястото на инжектиране, умора, втрисане, повишена температура, оток или болезненост на лимфните възли под мишницата, главоболие, мускулни и ставни болки, гадене и повръщане. Такива реакции са били наблюдавани при повече от 1 на 10 души.

Зачервяване, уртикария и обрив на мястото на инжектиране са наблюдавани при по-малко от 1 на 10 души. Сърбеж на мястото на инжектиране е наблюдаван при по-малко от 1 на 100 души.

Оток на лицето, който може да засегне хора, претърпели инжекционна козметична процедура на лицето в миналото, както и слабост на мускулите на лицето едностранно (остра периферна лицева парализа) са наблюдавани рядко, при по-малко от 1 на 1 000 души. 

При хора, получили ваксината, са наблюдавани алергични реакции, включително и много малък брой случаи на тежки алергични реакции (анафилаксия). Както и при всички други ваксини, ваксината на Moderna трябва да се прилага под непосредствено наблюдение и при наличие на подходящо лечение.

Хора, които знаят, че имат алергия към някои от съставките на ваксината, описани в листовката за пациента, не трябва да си я поставят. 

На базата на тази информация Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) взе решение, че ползите от ваксината на Moderna превишават рисковете и може да бъде препоръчана за разрешаване за употреба в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?