България очаква 750 млн. лв. от търговия с парникови квоти

България очаква 750 млн. лв. от търговия с парникови квоти

България очаква 750 млн. лв. приходи от продажбата на спестени държавни парникови квоти в европейската търговия през 2019 г. Средствата ще влязат, както досега, във фонда "Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС), чийто общ бюджет през настоящата година ще е 2.23 млрд. лв.  Въглеродните емисии съставляват 34 на сто от целия бюджет на фонда, в който всички производители на ток внасят по 5 процента от приходите си от продажби, а държавните електроенергиен и газов оператори – също толкова от таксите за пренос и достъп.

Със събраните средства ще продължат да бъдат покривани разходите на "Националната електрическа компания“ ЕАД, включително и за минали регулаторни периоди, произтичащи от статута ѝ на обществен доставчик, който е длъжен да изкупува тока от възобновяеми източници, когенерации и заводски централи. С изваждането на всички централи с инсталирана мощност до 4 МВ на борсата от средата на миналата година, обаче тези разходи на НЕК намаляха. Миналата седмица стана ясно, че се обмисля да се извадят принудително на свободния пазар и производителите на ток с мощност над 1 МВ, което означава, че ще отпадне ангажиментът на НЕК да купува тяхната енергия.

С пари от ФСЕС се доплаща на топлофикационни централи и когенерации, както и на обекти с обща инсталирана мощност над 4 МВ, за които енергийният регулатор е определил прифиренциални тарифи за електроенергията им, а при реализацията на своята енергия на борсата те са получили по-ниски от тези цени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес