България очаква да получи покана за преговори за членство в ОИСР през 2020 г.

България очаква да получи покана за преговори за членство в ОИСР през 2020 г.

България очаква решение за започване на преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в която членуват най-богатите страни, през 2020 г. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който официално представи плана за действие на страната ни за присъединяване към ОИСР пред Съвета на организацията в Париж, съобщи Министерството на икономиката.

Караниколов е обсъдил напредъка по предприсъединителния процес с генералния секретар на ОИСР Анхел Гурия.

Планът показва готовността на българското правителство да ускори действията си по покриване на стандартите и изпълнение на критериите за членство и цели да подпомогне продължаващите вътрешни реформи в ключови области, каза Караниколов пред Съвета на ОИСР.

Планът поставя конкретни цели в 22 области на сътрудничеството между България и ОИСР и е обвързан с приета през декември 2017 г. национална пътна карта и нейното финансово осигуряване до края на 2020 г.

България се е присъединила към редица правни инструменти - през май 2018 г. към Комитета по помощите за развитие, през септември 2018 г. към препоръките на Съвета на ОИСР за добри статистически практики, през ноември 2018 г. към препоръките на Съвета на ОИСР за политиките в Интернет.

През юни 2019 г. стартира и икономическият преглед на България. Подготвя се започването на преглед на инвестиционната политика на страната до края на тази година, каза Караниколов. По думите му страната ни e в процес на присъединяване и към Кодексите за либерализация на движението на капитали и текущите невидими операции.

Членството на България в ОИСР е ключов приоритет за страната ни. В края на 2018 г. правителството отпусна 5.5 млн. лв. за да финансира изпълнението на плана за влизане в клуба на богатите.

В момента в ОИСР членуват 36 страни, като много от тях са сред най-развитите икономики в света, но има и няколко развиващи се като Мексико, Турция и Чили, както и от по-новите страни членки на ЕС – Словакия, Словения, Естония, Латвия, Литва, Чехия, Полша, Унгария.

ОИСР е международна организация на развитите икономики, която цели сътрудничество при намирането на решения на проблеми в икономическата и социалната сфера, областта на околната среда, образованието и пазара на труда. Значително внимание отдава на аналитичната работа, борбата с прането на пари, укриването на данъци и корупцията.

Членството в ОИСР на практика се разглежда като печат за качество, тъй като държавите членки трябва да спазват високи международни стандарти и получават редовни доклади за състоянието на икономиките и развитието си. Счита се, че приемането на страна в клуба би повишило доверието в нея на финансовите среди, което създава възможност за по-голям приток на чужди инвестиции.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес