Плевнелиев:

България очаква от Македония доказателства за новата фаза на отношенията ни

”Подмяната на историческите факти не е помогнала на Балканите”

Снимка: БГНЕС

България протяга ръка на Македония и очакваме конкретни доказателства, че се намираме на нова фаза на развитие в отношенията, заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Пловдив.

"Имах срещи с македонския президент, последната беше преди два месеца в Белград. Заявих категорично, че България никога няма да направи компромис със своята история, нито с историческите факти за региона такива, каквито са, от най-древните времена до днес", заяви президентът, цитиран от агенция  ”Фокус”.

Той каза още, че е заявил пред македонския си колега, че "манипулирането на историята и диалогизирането на фактите, подмяната на историческите факти не е помогнала на никого на Балканите, няма и да докаже, че е работещ подход".

Тази седмица стана ясно, че парламентът ще определи в доклад "червените линии" и принципите в отношенията със съседните страни, а малко по-рано македонският президент Георге Иванов заяви на пресконференция в Брюксел, че Скопие иска да си сътрудничи на европейска основа с България и политиците трябва да оставят историята на историците.

"Искам ясно да заявя, че това дали сме европейци и дали споделяме европейския подход се познава не по това какво декларираме в Брюксел, а какво правим вкъщи", коментира Плевнелиев.

Спокойният тон на българското правителство по отношение на провокации на Скопие бе нарушен през последните месеци. Премиерът Борисов обяви, че България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие, а външният министър Николай Младенов заговори, че планира "конструктивно настъпление" на Балканите.

Преговорите за членството на Македония в НАТО и ЕС до момента са блокирани от Гърция, която не приема името на Македония. Скопие обяви независимост през 1991 г. и веднага влезе в спор за своето име с Гърция, чиято позиция е, че Македония е името на нейна северна провинция и не може да има държава с подобно име.

Споделяне

Още по темата

Още от България