България очаква положително решение за Шенген през септември 2011

България очаква положително решение за Шенген през септември 2011

България очаква решението за българското членство в Шенген да бъде взето на срещата на върха на ЕС през септември 2011 година. До края на март обаче страната ще е напълно готова за членството си, съобщи говорителят на външно министерство Весела Чернева.

От думите ѝ стана ясно обаче, че въпросът за българското присъединяване в шенгенското пространство може да бъде повдигнат на високо ниво в ЕС още през ноември тази година от страна на Германия, въпреки че по това време все още няма да са завършили всички технически мисии по изпълнение на критериите за членство.

В рамките на визитата си в България преди ден германският канцлер Ангела Меркел заяви, че решението за членството на България ще бъде взето в ЕС през ноември.

"На този етап нямаме индикации да има такава точка за разглеждане на Европейски съвет. Възможно е да се появи германско предложение за разглеждане на такава точка. Оценките за напредъка ни по Шенген до голяма степен вече са готови и те са положителни. Оттук нататък трябва да има дебат в рамките на Съвета", заяви Чернева.

Преди ден Меркел не даде директна подкрепа за българското членство, но отбеляза "съществен" успех в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

През декември се очакват последните проверовъчни мисии по Шенген – за шенгенската информационна система и допълнителна мисия за сухоземните граници. Според Чернева оценката на вече проведените шест мисии – за морски, въздушни и сухоземни граници, за полицейското сътрудничество, за защита на личните данни и за визите - е положителна. По думите ѝ експертната оценка за българския напредък по Шенген до голяма степен вече е готова и е положителна. Затова въпросът можел да влезе за разглеждане още през ноември. През март следващата година България ще е напълно готова за членство.

В края на септември вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов заяви в Брюксел, че е обнадежден за приемането на България през март-април догодина.

След одобрението от Съвета на ЕС не е нужно българското членство в Шенген да преминава през ратификация от отделните страни членки, уточни Чернева.

Преди ден като основен въпрос за българското присъединяване канцлерът Меркел определи да няма корупция при издаването на шенгенски визи. Чернева пропусна да отговори конкретно на въпрос дали по време на мисиите по Шенген е имало съществени забележки по отношение на нашите консулски мисии или оценката е много добра. По думите ѝ няма основание за притеснение.

Чернева припомни вече изложената теза, че България и Румъния ще бъдат разглеждани поотделно на база изпълнение на критериите за присъединяване. Наскоро премиерът Бойко Борисов допусна възможност двете страни да бъдат разделени по пътя си към Шенген, въпреки че до момента вървят в комплект.

Последната мисия за проверка също ще се проведе едновременно в двете страни.

Споделяне

Още по темата

Още от България