България очаква през юни ЕС да каже "да" за преговори с Македония и Албания

"Западните Балкани не са заден двор на Европа, а сърцето на Европа", заяви Захариева

Федерика Могерини и Екатерина Захариевa

Външният министър Екатерина Захариева очаква още през юни ЕС да вземе решение за започване на преговори за присъединяването на Македония и Албания.

"Обнадеждена съм от дебатите, които не бяха пряко свързани с разширяване или с конкретни дати, но от това, което чух мисля, че има голям шанс това да се случи", каза Захариева на съвместна пресконференция с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини след края на неформалната среща на министрите на външните работи "Гимних" в София.

Тя обясни, че през през април трябва да излезе доклад за всички страни от Западните Балкани, а през юни лидерите на страните членки могат да решат за началото на преговорите.

За да се придвижи напред, Македония трябва да реши спорът за името си с Гърция. Правителството в Скопие даде сигнали, че е готово на отстъпки. Преговорите между първите дипломати на двете страни Никола Димитров и Никос Коциас са продължили и на българска територия, потвърди Захариева.

Федерика Могерини заяви от своя страна, че е оптимист за решаването на спора за името на Македония в "обозримо" бъдеще, а Захариева добави, че вижда политическа воля от страна на двете правителства за намиране на трайно решение.

"Идеята на европейската перспектива е да внесе стабилност в страните от Западни Балкани, но в същото време ЕС и държавите-членки не биха искали да внесат двустранни въпроси и проблеми нерешени в самия съюз. Така, че всички двустранни нерешени въпроси между страните от Западни Балкани или със съседите си, които са вече членове на ЕС, трябва да бъдат решени преди членството в ЕС", каза Захариева.

Могерини посочи от своя страна, че всички са обединени в "общата цел за подкрепа на усилията, които полагаме съвместно с българското председателство, за да се гарантира перспектива и общо бъдеще в рамките на ЕС за нашите партньори в региона".

Европа следи регулирането и на отношенията между Сърбия и Косово.

Скопие е оптимист за решение през юни

В София македонският външен министър Никола Димитров каза, че е оптимист, че до края на Българското председателство на ЕС Македония ще получи дата за начало на преговори.

"Да направим всичко възможно през юни да имаме политическо решение. Правим всичко възможно да убедим и Гърция да бъде част от този консенсус за Македония през юни. Това ще бъде добра работа за Македония, България и всичките ни съседи", каза той.

Македонските власти са готови да приемат основно искане на Атина и новото име да е за всеобща употреба - международна и вътрешна. Международният посредник в спора между властите в Скопие и Атина Матю Нимиц предложи няколко възможности за името - Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония /Скопие/.

Различни оценки за европейската стратегия

В София външните министри са обсъдили и Стратегията на ЕС за Западните Балкани, която бе представена по-рано този месец. В нея се посочва, че Сърбия и Черна гора, ще бъдат потенциално готови да се присъединят към ЕС до 2025 г. и се отбелязва подкрепа за другите три страни – Албания, Босна и Херцеговина и Македония, с условието, че те трябва да бъдат по-сериозни в установяване на върховенството на закона, борбата срещу корупцията и др.

"За Западните Балкани има единен подход на страните-членки на ЕС, имаме сега стратегия и работим да постигнем много - 2025 г. е цел, но това е рамката в която работим напоследък", коментира Могерини.

Захариева от своя страна посочи, че има различни мнения за посочената дата.

"Част от нас считат, че посочването на датата е нещо, което може да демотивира, а други считат, че датата не е амбициозна и трябва да бъде по-скорошна. Но така, както и Комисията няколко пъти подчерта, същото е мнението и на България, считаме, че тази дата е хоризонт и тя дава големи възможности - който е готов по-рано с условията да бъде приет, но в никакъв случай не означава от друга страна, че стъпвайки на тази дата, ние ще направим компромиси с условията, които са ясни за всички", каза Захариева.

"Това, което е много важно според мен, и беше подчертано вчера от всички колеги, поне моето впечатление е такова, че страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа - те са сърцето на Европа, част от Европа и не е в интерес на страните от Западните Балкани, нито за Европейския съюз да имаме така наречените "сиви и черни дупки" или страни, които са изолирани от процеса на европейската интеграция", добави тя.

Споделяне

Още от България