България очаква сделката за Ф-16 да бъде сключена през юни

България очаква сделката за Ф-16 да бъде сключена през юни

Българското правителство очаква страната ни да приключи преговорите за закупуване на американските изтребители Ф-16 през юни, каза заместник-външният министър Георг Георгиев пред БНР. Георгиев е на работно посещение в САЩ.

Той коментира, че сделката, която се очаква да бъде приключена през юни е значима стъпка и носи изключително добавена стойност за страната и армията. Според него опозицията се заиграва твърде евтино с темата.

“Не трябва да се заиграваме с един такъв много евтин популизъм, с това, което е важно, стратегически важно за страната ни, особено в контекста на нейната геополитическа, геостратегическа в Балканския полуостров и в цяла Централна и Източна Европа“, коментира Георгиев.

В програмата на Георгиев в САЩ са включени и разговори за отпадане на визовия режим за българи, както и по въпроса за приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

По-рано през седмицата стана ясно, че новите изтребители F-16 Block 70 могат да пристигнат у нас най-рано през 2023 година, ако правителствата на САЩ и България успеят да постигнат сделка.

След подписването на договора веднага ще започне обучението на българските пилоти в американски авиобази.

България преговаря със САЩ за закупуването на 8 изтребители, но първоначалната оферта на американците надвишаваше заложения бюджет от 1.8 млрд. лева с ДДС. Парламентът гласува възможност сделката да се отклони от това изискване.

"Локхийд Мартин" обяви от своя страна, че продължава да работи с правителствата на България и САЩ за "идентифициране на възможностите за намаляване на разходите за F-16 Block 70“. Все още няма публична информация каква отстъпка в цената е възможна.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?