България очаква значителни ползи от трансатлантическото споразумение за партньорство

Кунева: Няма да бъдат "пуснати" генномодифицираните организми, шистовия газ и месото от клонирани животни

Меглена Кунева и посланик Марси Рийс участваха в конференция за трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, сн. БГНЕС

България очаква бъдещото трансатлантическото споразумение за партньорство и инвестиции да донесе ползи за конкурентоспособността и нови работни места в страната. Около тази оценка се обединиха вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева и министърът на икономиката и енергетиката Божидар Лукарски.

По време на конференция за трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции Кунева припомни, че според предварителни изследвания на ЕК и водещи световни икономисти споразумението ще доведе до значителен икономически ръст на ЕС - със 119 млрд. евро годишно.

Споразумението е необходимо и във връзка с нивото на инвестиции в ЕС през последните години, чието намаление е с около 15 на сто.

В България преките инвестиции от началото на годината до май са 302.6 млн. евро и са намалели с една трета спрямо предишната година, отбеляза вицепремиерът.

Освен това тарифите и нетарифните ограничения добавят между 10 и 20 на сто върху цената на стоките, търгувани между ЕС и САЩ, което рефлектира върху цените за крайния потребителите.

Освен ползите от споразумението вицепремиерът отбеляза и страховете на Европа във връзка с него. Сред тях тя открои тревогите около това, че споразумението ще "пусне" на българския пазар генномодифицираните организми, шистовия газ и месото от клонирани животни.

Това не е вярно, нито България, нито ЕС ще отстъпят от високите си стандарти за безопасността, здравето, екозащита и защита на потребителите, заяви вицепремиерът.

Тя отхвърли и страховете, свързани с АКТА, както и тези в социалната област.

Вицепремиерът заяви още, че България ще настоява малките и средни предприятия в българската икономика да бъдат специална част от преговорния пакет, който България представя.

Засега официалната позиция на България по отношение на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП) между Европейския съюз и Съединените американски щати е, че по време на преговорния процес трябва да се разгледа и визовият режим за българските граждани, пътуващи за САЩ.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски от своя страна посочи, че подобряването на достъпа до пазара на САЩ за българските стоки, услуги и обществени поръчки ще допринесе за стимулиране на икономическия растеж, иновациите и заетостта в България.

Допълнителен ефект се очаква да създаде и регулаторното сближаване, и ефективната закрила на правата върху интелектуалната собственост.

Лукарски каза, че Европа няма да допусне занижаване на високите екологични, трудови и здравни стандарти.

Особено важни за България са възможностите, които ще се създадат за малките и средните предприятия, чийто дял в износа ни е малък, заяви министърът и изрази надежда с бъдещото споразумение това да се промени.

Посланикът на САЩ у нас Марси Рийс посочи, че споразумението ще донесе полза както на потребителите, така и на производителите, и особено на малките и средните предприятия.

Две от най-важните групи в преговорите са малките и средните предприятия и потребителите, посочи Рийс.

Тя обясни, че повечето от всички бизнес-дружества както в САЩ, така и в ЕС са категоризирани като малки или средни. Тези дружества са двигател за създаване на работни места и икономически растеж.

Рийс отбеляза, че в Европа 25 на сто от тези предприятия изнасят, като 13 процента от износа е насочен извън Европа.

Макар че този процент е нисък, икономическите ползи от него са ясни за всички, каза посланик Рийс.

Тя каза още, че малките и средните предприятия в България са 86 на сто от всички. Според нея една от основните пречки за износа пред малките предприятия е преминаването на бюрократичните процедури в чуждите държави.

Фокусът може да бъде поставен върху увеличаването на износа. Това ще означава и увеличен икономически ръст, коментира тя. Според нея ще има полза и за потребителите - не само от по-ниските цени, но и от по-голямото разнообразие.

Посланикът на Италия Марко Контичели отбеляза, че малките и средните предприятия дават работа на две трети от хората и покриват над 90 процента от бизнеса. Проблемът е, че изнасят малко, посочи той.

Това партньорство няма да бъде поредното споразумение, а ще бъде основано на общи идеи и общи принципи, каза посланикът и добави, че както САЩ, така и ЕС трябва да бъдат много гъвкави. Крайният резултат трябва да бъде комплексно партньорство, трябва да се води стабилна кампания за информиране на гражданското общество, отбеляза той.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?