България очаква значителни ползи от трансатлантическото споразумение за партньорство

Кунева: Няма да бъдат "пуснати" генномодифицираните организми, шистовия газ и месото от клонирани животни

Меглена Кунева и посланик Марси Рийс участваха в конференция за трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, сн. БГНЕС

България очаква бъдещото трансатлантическото споразумение за партньорство и инвестиции да донесе ползи за конкурентоспособността и нови работни места в страната. Около тази оценка се обединиха вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева и министърът на икономиката и енергетиката Божидар Лукарски.

По време на конференция за трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции Кунева припомни, че според предварителни изследвания на ЕК и водещи световни икономисти споразумението ще доведе до значителен икономически ръст на ЕС - със 119 млрд. евро годишно.

Споразумението е необходимо и във връзка с нивото на инвестиции в ЕС през последните години, чието намаление е с около 15 на сто.

В България преките инвестиции от началото на годината до май са 302.6 млн. евро и са намалели с една трета спрямо предишната година, отбеляза вицепремиерът.

Освен това тарифите и нетарифните ограничения добавят между 10 и 20 на сто върху цената на стоките, търгувани между ЕС и САЩ, което рефлектира върху цените за крайния потребителите.

Освен ползите от споразумението вицепремиерът отбеляза и страховете на Европа във връзка с него. Сред тях тя открои тревогите около това, че споразумението ще "пусне" на българския пазар генномодифицираните организми, шистовия газ и месото от клонирани животни.

Това не е вярно, нито България, нито ЕС ще отстъпят от високите си стандарти за безопасността, здравето, екозащита и защита на потребителите, заяви вицепремиерът.

Тя отхвърли и страховете, свързани с АКТА, както и тези в социалната област.

Вицепремиерът заяви още, че България ще настоява малките и средни предприятия в българската икономика да бъдат специална част от преговорния пакет, който България представя.

Засега официалната позиция на България по отношение на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП) между Европейския съюз и Съединените американски щати е, че по време на преговорния процес трябва да се разгледа и визовият режим за българските граждани, пътуващи за САЩ.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски от своя страна посочи, че подобряването на достъпа до пазара на САЩ за българските стоки, услуги и обществени поръчки ще допринесе за стимулиране на икономическия растеж, иновациите и заетостта в България.

Допълнителен ефект се очаква да създаде и регулаторното сближаване, и ефективната закрила на правата върху интелектуалната собственост.

Лукарски каза, че Европа няма да допусне занижаване на високите екологични, трудови и здравни стандарти.

Особено важни за България са възможностите, които ще се създадат за малките и средните предприятия, чийто дял в износа ни е малък, заяви министърът и изрази надежда с бъдещото споразумение това да се промени.

Посланикът на САЩ у нас Марси Рийс посочи, че споразумението ще донесе полза както на потребителите, така и на производителите, и особено на малките и средните предприятия.

Две от най-важните групи в преговорите са малките и средните предприятия и потребителите, посочи Рийс.

Тя обясни, че повечето от всички бизнес-дружества както в САЩ, така и в ЕС са категоризирани като малки или средни. Тези дружества са двигател за създаване на работни места и икономически растеж.

Рийс отбеляза, че в Европа 25 на сто от тези предприятия изнасят, като 13 процента от износа е насочен извън Европа.

Макар че този процент е нисък, икономическите ползи от него са ясни за всички, каза посланик Рийс.

Тя каза още, че малките и средните предприятия в България са 86 на сто от всички. Според нея една от основните пречки за износа пред малките предприятия е преминаването на бюрократичните процедури в чуждите държави.

Фокусът може да бъде поставен върху увеличаването на износа. Това ще означава и увеличен икономически ръст, коментира тя. Според нея ще има полза и за потребителите - не само от по-ниските цени, но и от по-голямото разнообразие.

Посланикът на Италия Марко Контичели отбеляза, че малките и средните предприятия дават работа на две трети от хората и покриват над 90 процента от бизнеса. Проблемът е, че изнасят малко, посочи той.

Това партньорство няма да бъде поредното споразумение, а ще бъде основано на общи идеи и общи принципи, каза посланикът и добави, че както САЩ, така и ЕС трябва да бъдат много гъвкави. Крайният резултат трябва да бъде комплексно партньорство, трябва да се води стабилна кампания за информиране на гражданското общество, отбеляза той.

Споделяне

Още от България