България одобри присъединяването на Македония към НАТО

Скопие: Занапред ще се развиваме във вярната посока

България одобри присъединяването на Македония към НАТО
В отсъствието на депутатите от БСП парламентът ратифицира в сряда протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО. 
 
Документът беше одобрен в присъствието на председателят на парламента Северна Македония Талат Джафери.
 
"Моментът на присъединяване на Северна Македония към НАТО е исторически за алианса", каза външният министър Екатерина Захариева. Тя припомни, че България е последователен поддръжник на влизането на Македония в алианса.
 
"Водени от тези убеждения, няколко български правителства взеха решение за сключване на меморандуми с тогавашната Република Македония. Пътят за присъединяване към НАТО не беше лек за нашите съседи. Съвместните учения на армиите ни ще допринесат за развитие на способностите ни", каза още тя.
 
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов изтъкна, че мястото на Македония е в НАТО.
 
"Така можем да противодействаме на всички заплахи от трети страни", каза той.
 
Вътрешни нападки 
 
От ВМРО използваха момента да нападнат БСП, че депутатите ѝ не са в залата.
 
"Днешният ден е важен за българските национални интереси и за Западните Балкани. Но нашите колеги от БСП ги няма и така за пореден път предадоха националните интереси и са против мира в Европа", каза депутатът Юлиан Ангелов.
 
Според ДПС пък влизането на Македония в НАТО е е пътят за изграждане на силни и стабилни Балкани.
 
Преди гласуването лидерът на "Атака" Волен Сидеров направи поредното си изказване срещу НАТО. Той призова членството в НАТО да не се обявява за ценностна система. "По комсомолски възторжено и се радваме на присъединяването на Северна Македония към НАТО", каза той и постави и въпроса дали въобще има нужда от военни блокове.
 
"Членството в НАТО се обявява като гаранция за сигурност и мир, но срещу кого? Кой е врагът, казано простичко? Какво прави НАТО на Балканите и какво ще прави? Има ли подготовка за военни действия на Балканите и в Европа изобщо? Виждам такива признаци", каза Сидеров.
 
Лидерът на "Атака" поиска да бъде направен и анекс към договора с Македония, той дори го представи на председателя на парламента Цвета Караянчева. Сидеров предлагаше да бъде записано, че двете страни "ще се въздържат от всякакви спекулации и опити за обсебване, присвояване на исторически събития и личности, определени като общи".
 
Скопие: Най-после НАТО за нас стана реалност
 
Председателят на Събранието на Северна Македония Талат Джафери, който присъства на гласуването в парламента, благодари за подкрепата към евроатлантическите стремежи на страната му.
 
"След толкова години чакане пред вратите на НАТО, най-после НАТО за нас стана реалност, посочи председателят на Събранието на Северна Македония".
 
"Уверен съм, че съседството ни с България е силна гаранция, че и ние като страна, а и целият Балкански регион занапред ще се развиваме във вярната посока, която носи мир, стабилност, напредък и благосъстояние, обяви гостът. Хубаво е да имаме истински приятели, още по-хубаво е чувството, ако това са нашите непосредствени съседи", добави Джафери.
 
България ратифицира протокола, след като двете страни сключиха договор за добросъседство. Той трябва да изчисти и спорните моменти в общата история, но досега комисията, която се занимава с това, не е постигнала значителен напредък.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?