България официално е акционер в LNG терминала край Александруполис

Константинос Сифнайос от "Газтрейд" и Владимир Малинов, сн. БТГ

България вече официално влезе в проекта за изграждане на терминал за регазификация на втечнен природен газ край гръцкото пристанище Александруполис, след като в четвъртък държавният газов оператор "Булгартрансгаз" бе вписан в акционерната книга на дружеството "Газтрейд" с 20 на сто от капитала му.

Сделката е финализирана, след като по-рано през януари получи одобрението на българската Комисия за защита на конкуренцията. Така "Булгартрансгаз" (БТГ) вече е пълноправен акционер с всички произтичащи права и задължения. Останалите акционери – всички с равен дял, са основателката на дружеството Асимина-Елени Копелузу, кипърският собственик на танкери за втечнен газ "ГазЛог" и гръцките ДЕПА и ДЕСФА, чието участие обаче още не е напълно приключено.

Проектът за плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ (LNG) е с годишен капацитет от над 5.5 млрд. куб. м към газопреносната мрежа на Гърция и съхранение на 170 хил. куб. м. Стойността му се оценява на 382 млн. евро и плановете са да бъде въведен в експлоатация през 2023 г.

От БТГ отбелязаха, че проектът допринася за реализиране на цялостната концепция за газовия хъб "Балкан", предвиждаща свързване на газовите пазари на Балканите и страните в Централна и Източна Европа.

Терминалът се планира като пресечна точка на Южния и Вертикалния газов коридор, която да предложи достъп до втечнен природен газ за пазарите на Гърция, България, Сърбия, Румъния и Северна Македония до Молдова и Украйна.

Българският газов доставчик "Булгаргаз" вече резервира 500 млн. куб. м годишно от терминала за десет години. Количествата ще се внасят у нас през строящата се газова връзка Комотини – Стара Загора, която продължава да се бави и има опасност да не бъде готова и до края на 2021 г. Плановете са част от тези обеми и евентуално други количества да се транспортират и през бъдещата връзка със Сърбия, за която миналата седмица "Булгартрансгаз" обяви търг за строител.

"Освен за диверсификация на източниците, реализацията на проекта ще насърчи конкуренцията между различните доставчици на природен газ в региона в полза на крайните потребители", коментира изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов в съобщението за финализираното участие в терминала.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес