България официално обвини Хизбула за атентата в Бургас

Европол потвърди разследването, ЕС ще решава дали проиранската групировка е терористична организация

Цветан Цветанов обявява резултатите от разследването, сн. БГНЕС

България оправда очакванията на Израел и САЩ, като обяви официално, че проиранската групировка Хизбула стои зад бомбения атентат в Бургас, при който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор. Резултатите от продължителното разследване бяха съобщени във вторник от вътрешния министър Цветан Цветанов след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента.

 

"Това, което може да се направи като обосновано предположение, тук искам да повторя – обосновано предположение, е, че двете лица, които са установени с тяхната самоличност, са принадлежали към военното формирование на Хизбула", заяви Цветанов, след като новината бе анонсирана часове по- рано от чужди медии.

 

Заключенията на българското разследване бяха потвърдени от директора на Европол Боб Уейнрайт, който уточни, че няма данни за пряка намеса на Иран или някоя групировка на Ал Каида.

 

Официалното посочване на Хизбула като отговорна за атентата в Бургас бе последвано от светкавични реакции на САЩ и Израел, които отново призоваха Европейският съюз да преразгледа отношението си към шиитската групировка и да я включи в списъка на терористичните организации, след като вече е официално потвърдено, че е намесена в бомбено нападение на територията на ЕС.

 

Израел и САЩ подканиха ЕС да признае Хизбула за терористична организация

 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства резултатите на българското разследване и изрази надежда, че ЕС ще направи необходимите заключения за Хизбула. Нетаняху заяви, че Иран и Хизбула водят "глобална кампания на терор".

 

Белият дом също призова Европа да предприеме действия срещу заплахата от Хизбула. Специалният съветник на президента Барак Обама за борбата с тероризма Джон Бренън, вероятният бъдещ директор на ЦРУ, прикани европейските страни да вземат превантивни мерки, за да хвърлят светлина върху инфраструктурите, оперативните мрежи и финансирането на Хизбула.

 

Върховният външнополитически представител на ЕС Катрин Аштън поздрави София за разследването. Нейна говорителка съобщи, че страните членки много скоро ще обсъдят дали Хизбула да бъде включена в списъка на терористичните организации, каквито са очакванията на САЩ и Израел.

 

В отговор на думите на министър Цветанов, че България очаква съдействие от Ливан в по-нататъшното разследване, премиерът на страната Наджиб Микати съобщи, че Ливан е готов да окаже сътрудничество.

 

Атентатът е бил организиран и финансиран от Хизбула

 

Вътрешният министър съобщи, че е установена съпричастността към атентата на три лица, като е ясна истинската самоличност на двама, които имат паспорти от Австралия и от Канада. И двамата са пребивавали в Ливан - единият от 2006 г., а другият от 2010 г.

 

Освен това разследването, което все още продължава, разполага и с данни, че атентатът е бил финансиран от шиитската групировка.

 

Засечени са три фалшиви шофьорски книжки от щата Мичигън на имената Филип, Рико и Браян Джеймсън, изработени в Ливан и използвани за регистрация в хотели и наемането на автомобили в България.

 

"От всички данни, които имахме, направихме анализ на риска и отсяхме определени лица, които биха могли да бъдат лицата, които са ползвали тази фалшива самоличност на Филип, Рико и Браян Джемсън. От тези три лица, които са ползвали тази фалшива самоличност, безспорно са установени две лица с тяхната истинска самоличност", обясни Цветанов.

 

Проследено е движението на двама от заподозрените от Ливан към Европа. Те са влезли и излезли от България с истинската си самоличност. На българска територия обаче да са се легитимирали и регистрирали с фалшивите шофьорски книжки от Мичиган.

 

Установено е движението на тримата на територията на България от 28 юни до 18 юли м. г., когато е извършен атентатът.

 

"Взетите ДНК анализи на Филип, и ДНК анализ и профил, който беше изолиран от намерените документи за самоличност на Рико, които са от шофьорската книжка и от социалната книжка, които бяха намерени на 1 август 2012 г. на територията около Цар Калоян. ДНК профилът на социалната книжка на Рико съвпада с изведения ДНК профил от Филип, който е лицето, което се взриви на летище Сарафово в Бургас. Проследили сме цялостната им дейност на територията на Австралия и на Канада, като имаме данни за финансиране и съпричастност към Хизбула", заяви Цветанов.

 

Министърът оповести резултатите от разследването в присъствието на президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и представители на ГЕРБ. Нито един от тях не взе думата, представители на опозиционните партии си тръгнаха, а журналистите нямаха право да задават въпроси. Държавният глава обяви само напредък в атентата, като обясни, че по темата ще говори Цветанов заради класифицираната информация.

 

По-късно външният министър Николай Младенов събра посланиците на арабските държави на среща, за да ги увери, че изнесената информация няма да повлияе върху отношенията на България с държавите от региона. В същото време от МВнР съобщиха, че са взети специални мерки за охрана на посолствата на България в арабските държави.

 

Представителите на опозицията в КСНС изразиха резерви към доклада.

 

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че поведението на правителството създава "допълнителни рискове, изключително големи за сигурността на гражданите в България"

 

"Това за мен е направено под външен натиск. Питам се каква е цената за подобно изявление и най-вече - кой ще я плаща", запита риторично Станишев.

 

Европол: Българските власти са убедени, че това е работа на Хизбула

 

Директорът на Европол Боб Уейнрайт заяви в интервю за Асошиейтед прес, че при атентата в Бургас е използвано най-модерно взривно устройство. Бомбата е взривена дистанционно чрез използване на специално устройство, което експерти на Европол анализират. Макар първоначално да се смяташе, че става дума за самоубийствен атентат, Уейнрайт каза, че според разследващите атентаторът никога не е планирал да загине.

 

Двете американски фалшиви шофьорски книжки, открити близо до мястото на взрива, водят обратно към Ливан, където са били изработени, каза Уейнрайт. Съдебно-медицинската експертиза, разузнавателната информация и начинът, по който са извършвани предишни атаки, сочат за участие на Хизбула във взрива, допълни шефът на Европол.

 

"Българските власти са в много голяма степен убедени, че това е работа на Хизбула. От това, което съм видял от случая - от много силната, очевидна връзка с Ливан, от начина на организирането на терористичната атака и от други разузнавателни данни, мисля, че става дума за логично заключение", каза Уейнрайт.

 

Европол изпрати няколко специалисти в България да помогнат за разследването на атентата.

 

Следователите не са установили директна връзка с Иран или с друга свързана с Ал Каида терористична група, допълни Уейнрайт.

 

Шиитската военизирана група Хизбула и едноименната политическа партия, възникнали в отговор на израелската инвазия в Ливан през 1982 г., се свързват с атаки и отвличания на израелци и еврейски активи по целия свят.

 

Атентатът в Бургас е най-смъртоносното нападение над израелци в чужбина от 2004 година, като Израел веднага обвини Хизбула в извършването му по заповед на Техеран, като тези заключения бяха подкрепени от САЩ и Великобритания.

 

Конгресът на САЩ излезе наскоро с резолюция, с която призова страните от ЕС и останалите държави в Европа да обявят Хизбула за терористична организация.

 

Според редица дипломатически източници от българското разследване зависи дали ЕС ще вкара Хизбула в "черния списък", което ще доведе до замразяване на сметките и паричните трансфери на групировката.

 

В същото време обаче в края на януари координаторът на Европейския съюз по въпросите на тероризма Жил дьо Кершов заяви, че Хизбула може да не бъде призната от ЕС за терористична организация дори да бъде посочена от България, тъй като е необходим анализ и политическа оценка какво би се постигнало с подобен акт.

 

Сега предстои България да запознае и другите страни членки на ЕС с доказателствата, които сочат Хизбула за организатор на атентата и въпросът да бъде обсъден на високо ниво.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?