България официално поиска да влезе в банковия съюз

До средата на следващата година страната може да е в чакалнята за еврото

Владислав Горанов

България официално поиска да се присъедини към т. нар. банков съюз. Ако и когато страната бъде приета в него, надзорът над банковата система в България ще се осъществява от Европейската централна банка (ЕЦБ), а не от Българската народна банка. ЕЦБ ще определи кои банки ще са под нейното пряко наблюдение.

Процедурата по влизането в банковия съюз по правило продължава година. След като тя приключи, България ще бъде приета и в т. нар. чакалня на еврозоната, което е стъпка за приемане на еврото в страната. Това обясни министърът на финансите Владислав Горанов, след като правителството в сряда даде съгласие България да изпрати официалното заявление за близко сътрудничество с Европейската централна банка по отношение на банковия надзор и да започнат проучвателните дейности на страната ни.

Според Горанов така България може да влезе в чакалнята на еврозоната - Валутно-курсовия механизъм II (ERMII), и в банковия съюз в средата на следващата година.

Писмото за присъединяване към банковия съюз се изпраща, след като миналата седмица Еврогрупата, ЕЦБ и ЕК излязоха със специално изявление, с което се ангажират приемането на България в чакалнята на еврозоната и в банковия съюз да стане в един и същи ден, когато и да е той. Изявлението дойде след изпратено писмо от България, с което тя обявява, че поема да изпълни пакет от условия, за да влезе в чакалнята за еврото и банковия съюз.

След изпращането на писмото до ЕЦБ за тясно сътрудничество следва проучвателен период от страна на европейския надзорен банков орган. "Проучвателният период включва оценка на активите, за да може Европейската централна банка да е сигурна, че банковата ни система е в добро здраве. Тя е тази, която определя кои банки да минат под нейния надзор. В този смисъл това ще се реши от ЕЦБ в рамките на 12 месеца проучвателен период'', обясни Горанов.

"Проучването на ЕЦБ включва и оценка доколко нашето законодателство ще бъде адаптирано така, че надзорните решения на Европейската централна банка да имат правна сила и да са директно приложими за тези български банки, за които ЕЦБ прецени, че иска директно да изпълнява надзорни функции", каза Горанов.

Той уточни, че съгласно правилата, подобно проучване трае от 6 до 12 месеца, като периодът зависи от това, доколко българските власти ще успеят да адаптират националното законодателство, за да гарантират стабилността на актовете на Европейската централна банка.

Финансовият министър каза още, че заедно с писмото за присъединяване към банковия съюз се изпраща и проект за изменения на българското законодателство.

Според Горанов очакваното приемане в чакалнята на еврозоната означава, че по-голямата част от пътя към еврото е измината. "От наша страна се изисква единствено да спазваме правилата, по които функционира паричният съюз – нещо, с което България може да се справи", добави още финансовият министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България