България официално поиска Гърция да й върне 9 антични чинии

България официално поиска Гърция да й върне 9 антични чинии

България иска от Гърция да ѝ бъдат върнати девет антични чинии, свързани с обявената на аукцион в английската къща "Кристис" преди няколко месеца, когато българските власти се опитаха да предотвратят пускането ѝ на търг, но не успяха, защото не можаха да докажат, че е българска собственост.

Искането за връщане на ценните предмети е изпратено преди два дни по официален път до гръцките съдебни власти, обявиха в четвъртък прокурорите Камен Михов и Николай Шоларов от отдел “Международна правна помощ” към Върховната касационна прокуратура.

Чиниите се намират в три гръцки музея и са откупени от тях през 2003 г. за около 2 млн. евро. Експерти заявяват, че няма практика експонатите от подобни съкровища да бъдат разделяни, защото когато са в комплект са с по-висока стойност, но тъй като на гръцките музеи сумата се сторила голяма, те решили да си поделят и разходите, и уникатите.

Предметите са част от уникално средновековно съкровище от 14 век без аналог в световната история с изключителна културна и финансова стойност, смятат български експерти.

Свързани са с конкретно историческо събитие от 14 в. по време на управлението на Светослав Тертер. Съкровището е открито през 2000 г. от иманяри край Пазарджик и е било на алански владетел, заселил се по българските земи.

Чинията, която беше предложена в “Кристис” миналата година, не бе продадена поради слаб интерес и остана в аукционната къща, също е част от това съкровище, което се съдържа общо 13 предмета. В отговор на претенциите на българските власти от “Кристис” заявиха, че разполагат с информация, според която предметът е принадлежал на английския търговец Бари, който купува сребърната чиния заедно с още 11 съда в началото на миналия век. След това препродава ценните предмети чрез свой гръцки съдружник.

Малко преди продажбата обаче българският иманяр Найден Блангев каза, че той лично е открил чинията през 1999 г., чрез металотърсач в местност край Пазарджик.

За другите три чинии родните прокурори предполагат, че също се намират във Великобритания. Те твърдят, че “знаят кой, кога и по какъв начин” е изкопал, изнесъл в чужбина и продал историческото наследство.

Свързани са девет лица, като се знае кой е организатор, кой ги е изкопал, кой ги е пласирал и кой ги е продал. “Знаем кои строят хотели, кои карат луксозни автомобили, кои имат сметки зад граница”, обявиха още от прокуратурата. Те отказаха да уточнят имена с мотива, че разследването още не приключило и още не са повдигнати обвинения. Но загатнаха, че ценностите са изнесени през контрабандния канал на убит български наркотърговец.

Наскоро вестник "Интернешънъл хералд трибюн" коментира историята с българския иманяр Найден Благнев като посочи, че България е един от основните източници на нелегалния износ на антики към Европа. "Днес България е може би по-голям доставчик от Италия и Гърция", каза пред изданието Нийл Броуди - научен ръководител на Изследователския център в Кеймбридж за проучване на контрабандни антики.   

Ангел Борисов, брат на бившия главен прокурор Никола Филчев, е проверяван от прокуратурата заради съмнения, че негова фирма предлага в Интернет сайтове антични монети, които най-вероятно са крадени. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?