България официално призна Косово

България официално призна Косово

С правителствено решение от 20 март България официално призна независимо Косово, с което ще установи дипломатически отношения на ниво посолства. Това става ден след съвместното заявление на България, Хърватия и Унгария – първите три съседни на Сърбия страни, които признаха отделянето на Косово в самостоятелна държава, засега под международно наблюдение.

Решението не е взето под натиск и е съобразено с българските национални интереси, увериха на пресконференция премиерът Сергей Станишев и външният министър Ивайло Калфин.

ББС: Ходът на България е болезнен за Сърбия

Решението на Хърватия, България и Унгария да признаят Косово идва в решаващ момент, когато сръбската дипломация и руските ѝ съюзници неуморно обясняват, че това ще подкопае стабилността на Балканите. Страните, които подкрепят независимостта, начело със САЩ, Великобритания, Германия и Франция, изтъкват, че това ще подпомогне стабилността. Трите съседни на Сърбия страни показаха, че приемат този аргумент, посочва анализаторът на ББС Ник Торп.

още

Макар че правителството възнамеряваше да изчака приемането на новата косовска конституция и законодателството, гарантиращо правата на малцинствата, последните изблици на насилие в северно Косово, провокирано от косовски сърби, стана причина да се ускори признаването на независимостта.

Когато говорим за национален интерес, ние не избираме между Косово и Сърбия, това е абсурден избор. Ние избираме между единствената възможност международната общност да се намеси и да се ангажира активно със създаването на положителен политически процес на Западните Балкани и движение към възприемане на европейските ценности, и другата възможност - до създаване на конфликт, водещ до насилие, подобен на този в Близкия Изток, коментира Ивайло Калфин.

"Конституцията на Косово ще бъде приета до края на март и аз не знам с какво 1 април е по-добра дата от 20 март", поясни Станишев.

Той изтъкна, че единствено планът "Ахтисаари" съдържа цялостно решение за функционирането на институциите в Косово, гаранции за правата на малцинствата там и за защита на православните светини на сръбската църква.

Без истерии при всяка полицейска проверка в Сърбия

Предприемаме всички необходими и възможни мерки за гарантиране на българските интереси, в това число на българските превозвачи и граждани, които пътуват през територията на Сърбия, каза премиерът. Калфин призова да не се изпада в истерия от всеки случай на полицейска проверка в Сърбия.

По повод очаквания ход на Белград да отзове посланика си от София след признаването на Косово, както бе процедирано спрямо всички предишни страни, направили това, Станишев заяви, че сръбската реакция ще бъде по- остра в следващите седмици. Това е нормално на фона на предстоящите извънредни избори в Сърбия. "Ако бъдем откровени и обективни, няма нито един момент, в който да се предприеме подобно действие и да се смята, че това е най-подходящият момент", добави премиерът.

Той каза още, че косовските власти много активно приемат закони, гарантиращи правата на всички националности в страната. "България е 18-тата държава в ЕС, която признава Косово. Така ние поемаме своята отговорност, защото е ясно, че положението в Косово е грижа на ЕС", отбеляза Станишев.

Дясната опозиция обвинява правителството за забавеното признаване на Косово, с което България е пропуснала шанса да участва в международния комитет от 15 държави, който ще взема решения за конституирането на Косово.

В същото време леви интелектуалци, близки до БСП и президента, обвиниха правителството в предаване на националните интереси.

Станишев заяви, че уважава "емоционалната реакция" на 100-те интелектуалци, всеки от които е "великолепен в своята област".

Външният министър подчерта за сетен път, че случаят "Косово" е уникален и не може да се приложи другаде по света. Той припомни историята на Косово, което получава през 1974 г. широка автономия, която работи 15 години, а след това е отнета от режима на Милошевич. През 1999 г. се създава международна администрация, която да управлява процесите, докато не се реши окончателно проблемът със статута. Тази ситуация не можеше да продължи вечно, а продължи повече от 8 години, отбеляза Калфин.

Доган: Ние сме в тим, нямаме самостоятелна игра

Според коалиционния партньор и лидер на ДПС Ахмед Доган България е направила оптималното с признаването на Косово. "Във всички случаи щяхме да сме критикувани не само от опозицията, но и от част от международната общност", аргументира се Доган

И още: "Казусът “Косово” в превод означава кой е за демократизирането на Европа и кой – не. Косово поражда неприятни асоциации от гледна точка на евентуалното разгръщане на проблема, но когато страната ни е член на НАТО и ЕС, мисля, че подобни опасения са по-скоро илюзорни, твърде далечни и нереалистични”, коментира той.

В този контекст Доган уточни, че България няма "самостоятелна игра": "Все пак сме в един тим и в нашата позиция в контекста на националната сигурност, в контекста на трансфер на суверенитет трябва да си дадем реална сметка, че ние не играем самостоятелна игра".

Според него би било глупаво да се очаква, че Сърбия ще аплодира акта на София, но "във всички случаи нашите съседи имаха възможност да решат проблема поне преди 10 години".

Споделяне

Още от Балкани

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?