България охлажда надеждите на македонци да идват скоро без визи

В интервю за скопския вестник „Дневник” от сряда българският консул в Македония Венцислав Цветанов охлажда надеждите, че скоро македонските граждани ще могат да пътуват в България без визи.

Визите бяха въведени от началото на тази година, когато България стана член на ЕС. Визовият режим свали драстично броят на идващите в България македонски граждани, отбелязва в. „Дневник”.

Според Цветанов визовият въпрос е повече проблем за решаване на Македония, отколкото на България, защото страната ни се придържа към изискванията на ЕС. Когато Македония подобри граничния контрол, смени личните документи и най-вече проведе съответните преговори с ЕС, нещата могат да се променят.

Според Цветанов от началото на годината досега са издадени 50 хиляди визи за македонски граждани, като на ден се издават 300-700 визи. 14 погранични общини имат специален облекчен визов режим.

Гражданите от тези общини с удостоверение, че от шест месеца живеят в съответния град и с покана от български гражданин, могат да получат многократна виза за една година. Преценихме, че гражданите от двете страни на границата поддържат най-различни контакти и искаме да им помогнем, каза Цветанов.

Той обаче отхвърли възможността тези граждани да влизат в България само с лична карта, тъй като визовите въпроси се уреждат на ниво ЕС, а не едностранно.

Споделяне

Още от Балкани