България окончателно може да загуби 130 млн. лв. по САПАРД

България окончателно може да загуби 130 млн. лв. по САПАРД

Генерална дирекция “Земеделие” на Европейската комисия не може да гарантира приключването на сметките на Агенция САПАРД в лева и в евро за 2008 г. и България вероятно ще загуби окончателно 130 млн. лв. по програма САПАРД за миналата година. Това е написал шефът на дирекцията Волфганг Бурчер в писмо, изпратено на 16 юни до националния координатор на еврофондовете у нас Димитър Ивановски, до шефа на одитната агенция за средствата от ЕС Райка Онцова и отговорника за европрограмите в Министерството на земеделието Искра Вълчева, съобщи в четвъртък Мирослав Найденов, експерт на ГЕРБ по селскостопанската политика.

В писмото се посочва, че вероятно сметките няма да бъдат приключени до 30 септември 2009 г., което на практика означава, че ЕК няма да признае извършените по програмата разходи за 2008 г. и да ги възстанови, посочи Найденов.

Агенцията за одит на средствата от ЕС няма да сертифицира разходите по фермерската предприсъединителна програма за 2008 г., защото Държавен фонд “Земеделие“ е изплатил проекти на 103 общини без да извърши контрол проведени ли са обществени поръчки.

Несертифицирането на разходите по САПАРД за 2008 г. означава на практика, че Агенцията остава без акредитация и дори при евентуално размразяване на спрените пари Европейската комисия няма да признае и възстанови разходите по програмата за миналата година, които възлизат на 130 млн. лв., обясни Найденов. Така България ще загуби не само парите по трите спрени частни мерки, но и тези за общинските мерки, допълни той.

През март миналата година Европейската комисия спря плащания по три мерки по САПАРД. В резултат на това все още са блокирани 140 млн. евро, като последните информации са, че вицепремиерът Меглена Плугчиева е помолила ЕК да се произнесе дали ги размразява след парламентарните избори.

От Агенцията "Одит на средствата от ЕС" обяче твърдят, че изчистването на сметките за 2008 година на Агенция САПАРД е техническа процедура и няма нищо общо със спиране на средства по програмата.

Вече били дадени конкретни препоръки на Агенция САПАРД, свързани с декларирането на разходите по публичните мерки. След тяхното изпълнение ще завърши сертификацията на разходите за 2008 година и процедурата за получаване на парите ще продължи, съобщиха от финансовото ведомство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес