България осъдена заради арестант, извеждан 13 месеца от килията с маска

Гражданин, който всеки път в продължение на 13 месеца е бил извеждан от килията си във временния арест само с качулка с отвори за очите, осъди България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ). Държавата трябва да му изплати 6000 евро за нанесени морални щети, предаде Франс прес в четвъртък, цитирана от БТА.

Става дума за таксиметровия шофьор Петьо Петков, който бе съден по обвинение, че през 2001 година е залял със сярна киселина зам.-шефката на строителния контрол Светлана Гебрева.

Петков се оплакал пред европейските съдии в Страсбург от нечовешкото отношение, което българските власти са проявили към него. До освобождаването си през юни 2003 г. той е бил принуден да носи качулка всеки пък, когато напуска килията си и се придвижва из затвора или извън него, както и в съдебната зала и в стаята за свиждания и разговори с адвокатите и близките му.

"Европейският съд за правата на човека не вижда причина, поради която е трябвало господин Петков да бъде принуждаван да носи качулка по време на разговорите с адвокатите или с близките му", посочва в решението на ЕСПЧ.

Българските власти обаче оправдаха тази мярка, с аргумента, че са били водени от съображения за сигурност и са се опасявали, че Петков би могъл да стане обект на нападение по време на процеса, който намери широк отзвук в българските медии, коментира Франс прес.

Според ЕСПЧ сигурността и най-вече анонимността на Петков е можело да бъде осигурена по също толкова ефикасен начин и чрез закрити съдебни заседания или забрана за внасяне на телевизионни камери или фотоапарати в съдебната зала.

България е осъдена и защото четири години е задържала таксиметровата кола на Петков, която била конфискувана. След като си получил колата обаче, от нея липсвали части, а други били повредени.

Държавата е санкционирана и за неуместни изказвания на прокурора по делото, направени след оневиняването на Петков на процеса по обжалването на оправдателната му присъда. Тогава обвинителят заявил, че нито един съдия не може да го убеди, че Петков е невинен.

Според ЕСПЧ това изказване е можело да накара обществото да си помисли, че Петков действително има вина, отбелязва още френската агенция.

Петьо Петков бе обвинен и за заливането с киселина на журналистката от в. "Труд" Анна Заркова през 1998 г., но и по това дело бе оправдан.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?