България осъди безпрецедентния обстрел срещу Южна Корея

България осъжда безпрецедентния артилерийски огън от севернокорейски въоръжени сили срещу територията на Република Корея, довел до жертви сред цивилното население и военнослужещите на тази страна, се казва в разпространено от МВнР изявление на говорителя на ведомството. Изразяваме сериозна загриженост във връзка с риска, който този най-сериозен за последните години инцидент на Корейския полуостров създава за стабилността в региона и за международния мир и сигурност, се посочва в изявлението.

В него се призовава ръководството на КНДР да се въздържа от по-нататъшни провокации и изостряне на обстановката и да се придържа към договореностите за примирие.

Очакваме и двете страни да демонстрират въздържаност и отговорно поведение и да не допуснат нова ескалация на напрежението, се казва в изявлението.

Министърът на външните работи Николай Младенов е разговарял по телефона с посланика на Република Корея в София, за да му изкаже своето съчувствие към близките на загиналите и ранените в резултат на обстрела корейски граждани, както и да осъди инцидента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?