България още търси кой да прави арт инсталациите за европредседателството

 "Ентропа" на Дейвид Черни

България още търси кой да направи арт инсталациите, които трябва да бъдат инсталирани в сградите на Съвета на Европейския съюз в Брюксел по време на председателството на страната ни. То започва на 1 януари 2018 г.

По информация на сайта на Министерството на културата вариантът за арт инсталации е трябвало да бъде изпратен в Брюксел за одобрение в началото на септември. Все още обаче няма избран проект. От Министерството на културата увериха, че забавяне нямало. Срокът за началото на септември бил посочен, за да има време за реакция, ако изборът на проекти се проточи. От ведомството посочиха още, че инсталациите и декорациите трябва да са готови до 10 декември. Работата по тях може да започне след одобрението от Брюксел.

Арт инсталациите в сградите "Юстус Липсиус" (Justus Lipsius) и "Европа" (Europa Building) са част от лицето на България по време на председателството. Те се поставят на важни места, през които минават много хора. Тези пространства преминават през редизайн на всеки 6 месеца заради съответното европредседателство. Една от инсталациите, правени по този повод, е скандализиращата "Ентропа" на чешкия скулптор Дейвид Черни, в която България беше представена като серия от тоалетни клекала. Тя беше поставена в сградата "Юстус Липсиус". Там от началото на януари трябва да е инсталация на български творци.

Как ще изглежда тя трябва да се реши след конкурс. "В началото на месец септември 2017 г. Генералният секретариат на Съвета на ЕС (ГСС) очаква българската страна да предостави първи проект на арт инсталацията и предложената декорация. Изработването на арт инсталацията и предложената декорация следва да започне след одобрение на проекта от ГСС", уточнява културното министерство при обявяването на първия конкурс за избор на арт проект. Той обаче беше неуспешен и срокът вече е просрочен, но забавяне според ведомството няма.

От Министерството на културата обясниха, че за първия конкурс са подадени две предложения, но имало пропуски в документацията на кандидатите. За това тя е преработена, за да е по-ясна и в момента министерството за втори път събира предложения. В конкурса могат да участват колективи от всички университети в страната. Изискване е в тях да бъдат включени действащи студенти, докторанти, специализанти и преподаватели.

Приемането на проекти започна на 25 септември и приключва на 11 октомври. Максималната стойност на проектите е 65 000 лв. Отделно Министерството на културата поема разходите за транспорт и монтаж на инсталациите. Самият монтаж ще се прави от оторизирана белгийска фирма под надзора на служители по сигурността на двете сгради.

Първият конкурс за инсталациите беше обявен в края на август, а документи се приемаха до 14 септември - време, в което университетите са във ваканция.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?