България остана без медал на световното първенство по лека атлетика в Лондон

Най-добре се представи Мирела Демирева – седма на висок скок, Тихомир Иванов се контузи

България остана без медал на световното първенство по лека атлетика в Лондон

Без медал приключи за България 16-тото световното първенство по лека атлетика в Лондон. За последен път страната ни печели отличие от шампионата на планетата през 2001 г. в Едмънтън, когато Тереза Маринова взе бронз на троен скок.

Най-добре от скромната група от 8 атлети се представи Мирела Демирева, която остана седма в скока на височина.

Тихомир Иванов също влезе във финала на висок скок. В неделя вечерта по време на надпреварата той получи контузия, направи един неуспешен опит на началната височина от 2.20 м и се отказа.

"Бях добре на загряването, всичко беше наред... Излизайки на сектора пуснах няколко ускорения и на последното усетих като леко дръпване, като разтежение, но реших да измеря разбега и да направя няколко пробежки да видя как е кракът ми. Но още на първата усетих, че не е нормално и не ми дава спокойствие. Треньрът каза просто да направя един фаул и да прекратя", заяви Иванов след излизането си от стадиона.

В квалификацията в петък Тихомир Иванов подобри личното си постижение, преодолявайки 2.31 м за да попадне сред първите 12 в сектора на висок скок. Той изрази разочароването си от това, че не можа да скача.

"Не мога да кажа, че не съм разочарован, определено съм. Бях много добре, имах големи очаквания. Не знам, не очаквах да се случи нещо такова. Чувствах се супер, бях готов за финала. Тренирал съм цял сезон, за да покажа най-доброто на финала...Бях готов да скачам. Но такива малки неща оказват голямо влияние", каза още Иванов.

Два полуфинала записа и най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова-Колио на 100 м и на 200 м. На 100 м Лалова си направи лично постижение от 11.25 секунди, което и отреди 19 позиция в крайното класиране. На 200 м топспринтьорката ни не успя за малко да намери място сред финалистите и остана девета в дисциплината с 22.96 секунди.

Останалите българи не попаднаха във финалите и не успяха да си подобрят личните постижения. Това бяха скачачите на троен скок Габриела Петрова, Момчил Караилиев и Георги Цонов, състезателката на гюле Радослава Мавродиева и бегачът на 3000 м стипълчейз Митко Ценов.

Все пак това не е най-слабото представян на българския отбор на световни първенства. На шампионата в Хелзинки през 2005 г. не само, че България не печели отличие, но и нито един от 13-те атлети не попада във финал.

На следващото първенство през 2007 г. в Осака Даниела Йорданова остава четвърта на 1500 м, но две години по-късно получава бронзовото отличие, след като допинг пробата на рускинята Соболева, завършила втора се оказва положителна.

Триумфът на българската атлетика е на световното първенство в Рим през 1987 г. - три златни отличия на Гинка Загорчева на 110 м препятствия, на Христо Марков на троен скок и на Стефка Костадинова на висок скок с нов световен рекорд от 2.09 м, който остава ненадминат и до днес. Освен тях Йорданка Донкова взима бронз на 100 м с прептствия.

Споделяне

Още от Спорт

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?