Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България остава без промяна в индекса на човешката свобода

Резултатите в съдебната ни система се влошават през годините, което води до ограничаване на свободите и доходите

2 коментара
България остава без промяна в индекса на човешката свобода

България остава без промяна в тазгодишното издание на индекса на човешката свобода. Стараната ни се нарежда на 41-во място от 162 държави. Същата позиция е заемала и преди година. Сред държавите в Европейския съюз по-нисък резултат от нас имат само Унгария, Хърватия и Гърция.

Това показва индексът на човешката свобода, изготвен от иститута Катон и представян у нас от Института за пазарна икономика (ИПИ). Той измерва широкото понятие за свобода, включващо индивидуалните, гражданските и икономическите свободи. Формира се от 83 отделни показателя, групирани в 12 категории, измерени по скалата от 0 до 10 точки.

Данните от тазгодишното издание са за 2016 г. – последната година, за която има сравними данни за всички включени 162 държави в изданието от 2018 г.

С най-висок резултат е Нова Зеландия (8.89 т.), следвана от Швейцария (8.79 т.) и Хонконг (8.78 т.).

С най-ниски резултати са Сирия (3.77 т.), Венецуела (4.20 т.) и Йемен (4.25 т.).

Спрямо миналогодишното издание човешката свобода се е подобрила в 63 държави, намаляла е в 87, а в 9 е останала непроменена. Това се изразява в намаление на световния резултат с 0.01 точки.

Защо човешката свобода е важна

Индексът на човешката свобода ясно показва, че икономическата и индивидуалната свобода са ясно свързани - където се зачита икономическата свобода, се зачита и индивидуалната и обратно.

По-високата свобода има и правопропорционална връзка с доходите на човек от населението. Най-свободната една четвърт от държавите имат над три пъти по-висок брутен вътрешен продукт на човек в сравнение с най-несвободната една четвърт от държавите.

Изследването доказва и че свободата води до зачитане на правата на жените и по-висока степен на демокрация.

Къде е България

В тазгодишното издание на индекса България получава 7.78 точки и се нарежда на 41-во място от 162 държави.

Сред държавите в Европейския съюз по-нисък резултат имат само Унгария, Хърватия и Гърция. В страните от Централна и Източна Европа страната ни заема 10 позиция от 22 държави. С най-висок резултат е Естония (8.44 т.), а с най-нисък Беларус (6.14 т.)

Спрямо изданието от миналата година резултатът на страната ни намалява с 0.04 т. без промяна на позицията ѝ в класацията.

Резултатът на България в Индекса на човешката свобода като цяло не се променя през годините. Спрямо данните за 2008 г. – първата, за която има такива - оценката на страната е с 0.07 точки по-висока. Най-слабите резултати – тези, свързани със съдебната система, дори се влошават през годините. Както показва изследването, това води до ограничаване на свободите и доходите в страната.

По-висока индивидуална свобода у нас

Общото представяне на България в тазгодишния индекс е обусловено от оценката на страната в 12-те включени категории, които са разделени условно на две - индивидуална и икономическа свобода.

Индексът на индивидуалната свобода (8.16 т.) е по-висок от този на икономическата свобода (7.41 т.). Въпреки това през годините индивидуалната свобода също се влошава, като най-високата стойност на индекса е през 2011 г. - 8.36 точки.

Основната причина е върховенство на закона (4.9 т.). Това е една от най-проблемните за България категории не само в настоящия индекс, но и в други международни изследвания. Основният проблем е в наказателното право (4.1 т.), но и всички индикатори, включени в тази категория, са на изключително ниско ниво, още повече за европейска държава.

Сигурност и безопасност (9.8 т.) е силна категория за България. Високата оценка идва от относителната липса на терористични атаки, както и от сравнителната сигурност на жените в обществото.

Свободното движение получава максималните 10 точки, заради свободното движение на хората във и извън страната.

Свобода на религията е оценена със 7.1 точки. В тази категория като основни проблеми са изтъкнати правните и регулаторни ограничения на изповядването на различните религии (5.8 т.), както и на формирането на религиозни организации (7.5 т.).

Свобода на сдружаване и гражданско общество е оценена с 9.5 точки. Най-ниската оценка тук е за формирането и работата на политическите партии (7.5 т.). Възможността за създаване на асоциации, професионални организации и други подобни е оценена с максималната оценка - 10.

Свобода на словото и информацията получава 8.8 точки. Като слабости са посочени политическият натиск и контрол на медиите (5.8 т.).

Свобода на идентичността и взаимоотношенията е оценена с 9.3 точки. Високият резултат в тази категория е обусловен от правата на родителите и липсата на ограничения по отношение на разводите.

Съдебната система е пречка пред икономическата свобода

По икономическите показатели съдебната ни система получава сравнително по-нисък резултат от индивидуалната свобода.

Най-ниска оценка получава съдебна система и право на собственост - 4.8 точки. За независимостта на съда страната получава едва 3.3 т., а доверието в полицията е оценено с 4.3 точки.

По показателя размер на правителството страната ни е оценена със 7 точки. Ниският резултат е заради високите разходи на правителството (5.7 т.) и значителните трансфери и субсидии (5.8 т.). Най-добри в тази категория пък са резултатите по отношение на данъчното бреме (8.5 т.) и държавните компании (8 т.).

Достъп до стабилни пари получава висок резултат - 9.4 точки. Той е обусловен от свободата за притежаване на чуждестранна валута и дефлацията в страната през разглеждания период - 2016 г.

Свобода на международната търговия е оценена с 8.1 точки. Ниските мита за търговия, вследствие на членството на България в Европейския съюз повишават оценката на страната. Относително високи, обаче, остават регулаторните ограничения пред търговията.

Регулиране на кредита, труда и бизнеса получава 7.6 точки. Докато липсата на тежко регулиране на кредитния пазар се оценява високо (9.6 т.), бюрократичните ограничения продължават да задушават бизнеса (6.2 т.) и пазара на труда (7 т.).

Методологията за изчисление на индекса на човешката свобода включва събиране на данни от редица световни организации. Сред тях са Международният валутен фонд, Световната банка, Световната търговска организация - СТО, експертни въпросници, информация от други индекси, като този за Правене на бизнес и за Глобална конкурентоспособност.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. анита хегерланд
    #2

    Свободата може да бъде постигната само след като бъдат усвоени определени правила на живот в обществото. Ако не зачитаме правилата, как ще използваме свободата?!

  2. Практик от София
    #1

    Разплутите телеса на тримата шишковци, олицетворяващи тържествуващото Статукво, нагло запълват целокупното обшествено пространство. А и винаги трябва да помним, че в българските държавни учреждения, политически организации, масмедии, финансови институции, фирми и обществени сдружения се подвизават хиляди рублопоклонници и путинферщеери. Злонамерени къртици, те всекидневно, всекичасно подкопават демокрацията и ерозират българската държавност.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.