България остава лидер на аутсорсинг пазара в Източна Европа

Наемните нива в София са най-ниските в столиците в ЦИЕ

България остава лидер на аутсорсинг пазара в Източна Европа

България остава лидер на аутсорсинг пазара в Източна Европа с най-ниските цени на офис площите, квалифицираната работна ръка и подобрените процедури за започване на бизнес.

Качеството на сградите като достъпност и функционалност прави София предпочитана дестинация. Нещо повече – вторичните локации в страната също са конкурентни на еквивалентните пазари в района на Централна и Източна Европа. Това коментира Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" в консултантската компания "Фортън", стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония, по време на Третата годишна аутсорсинг конференция у нас.

От началото на 2014 г. до сега незаетите площи в топ 10 на най-търсените офис сгради в София падат от 7.5% на 3.5%. Наемните нива нарастват леко и задържалата се близо две години стойност от 12.5 евро, в първото тримесечие на 2016 г. се покачва до 13 евро на кв.м, сочат данните на "Фортън".

Останалите големи градове - Пловдив, Бургас и Варна, също предлагат добро съотношение цена - качество, което повишава конкурентността на страната, посочи Пашова. Процесът се засили и от бързата реакция на инвеститорите в тези градове, която през последните години създаде добри наличности от първокласни офис площи в по-големите населени места. Наемните нива в тези градове се движат между 4.5 и 10 евро на кв.м, докато вторичните локации в други страни от ЦИЕ достигат до 13-14 евро, коментира Станимира Пашова.

В следващата година и половина на пазара ще излязат нови първокласни проекти в София и в Пловдив, които със сигурност ще привлекат вниманието и интереса на наемателите, смята Пашова. Тя не очаква резки промени в търсенето и предлагането на офиспазара, защото продължаващите инвестиции в сектора, ще го задържат в равновесно положение.

Новите обеми, които предстои да излязат в рамките на годината, ще компенсират недостига на качествени офис площи, който се усети още в края на 2015 г., смята Пашова.

"Налице е тясно сътрудничество между инвеститори, консултанти и наематели. Всички нови проекти, които се започват, предварително се координират и се изясняват основните изисквания на потенциалните наематели, така че сградата, която излиза на пазара като готов продукт, да отговаря на техническите параметри", посочи Пашова.

Наемни нива на първокласни офиси (кв.м/месечно)

Варшава - 24 евро

Прага- 20 евро

Братислава - 15.5 евро

Будапеща - 21 евро

Букурещ - 18 евро

Белград - 14 – 16 евро

Скопие - 14 евро

София - 13 евро

Споделяне

Още от Бизнес