България остава на 111-о място по медийна свобода

"Най-известното превъплъщение на това ненормално състояние е Делян Пеевски", посочва "Репортери без граници"

България остава на 111-о място по медийна свобода

България остава на 111-о място по медийна свобода в света в годишния доклад на международната неправителствена организация "Репортери без граници". Така страната продължава да е на последно място в ЕС и на дъното в Европа.

"Въпреки засилването на международния натиск, медийната свобода в България не се подобри през 2019 година", посочва "Репортери без граници.

Сред примерите е опитът на ръководството на БНР да свали от ефир дългогодишната водеща и съдебен репортер Силвия Великова. Посочено е и това, че през последната година много журналисти си тръгнаха от Нова телевизия. Изрично са посочени разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова.

"След назначението на новия генерален директор редакционната политика на БНТ се промени от неутрална към проправителствена", пише в доклада за България.

Както и в предходни години, внимание е обърнато и на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пееввски.

"Най-известното превъплъщение на това ненормално състояние е Делян Пеевски, който привидно притежава два вестника ("Телеграф" и "Монитор"), но контролира телевизионен канал (Канал 3), новинарски сайтове и голяма част от разпространението на печатни медии. Правителството продължава да разпределя пари от ЕС и публично финансиране за медиите при пълна непрозрачност, което води до насърчаване на получателите да спестяват критики или да се въздържат от отразяването на някои проблемни истории. В същото време съдебният тормоз над независими медии като "Икономедия" и "Бивол" се засилва", пише в доклада.

Международната организация приветства това, че свободата на печата е в дневния ред на новата Европейска комисия. Обявеният от заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова план за действие предвижда засилване на свободата на медиите, защитата на демократичния процес и отчетливостта на социалните мрежи. Подчертават обаче, че в новата еврокомисия Унгария има ключова роля.

"За съжаление отговорността върху процеса по разширяването на ЕС, който е решаващ за интегрирането на страните от Западните Балкани, беше възложена на комисар от Унгария. Страната има едно от най-репресивните правителства на ЕС", се казва в доклада.

Според международната организация движението към авторитаризъм в Унгария се засилило, след като премиерът Виктор Орбан е поел цялата власт за неопределено време, използвайки коронавирусната пандемия като претекст.

В страната, която е на 98-о място в индекса за свобода на медиите, е въведен затвор до 5 години за публикуване на "фалшиви новини", което предоставя на властите още едно средство за оказване на натиск върху независимите медии. 

Медийна свобода в Китай можеше да предотврати пандемията

Ако имаше свобода на медиите в Китай, можеше да се предотврати превръщането на епидемията от коронавирус в пандемия, заяви директорът на британското бюро на "Репортери без граници" Ребека Винсент пред Си Ен Ен. Страната е поставена на 177-о място от общо 180 страни по медийна свобода в тазгодишния доклад на организацията. 

Международната организация разкритикува Китай за цензурата по време на началния етап на епидемията в страната.

"Понякога можем да говорим за свободата на печата по теоретичен начин, но това показва, че въздействието понякога може да бъде физическо. Това може да повлияе на цялото ни здраве", добави тя.

"Съобщаването на истината в най-ранния възможен момент би позволило на останалия свят да реагира вероятно по-рано и по-сериозно", каза Винсент. "Последствията (от задушаването на свободата на медиите) всъщност са смъртоносни", добави той. 

Говорителят на китайското външно министерство Ген отговори на доклада като заяви, че "тази организация винаги е имала дълбоко вкоренени предразсъдъци срещу Китай и техният така наречен доклад не си струва да опровергава". 

Норвегия отново е първа, Северна Корея стигна до последното място

За четвърта поредна година Норвегия е на първо място в индекса за свобода на медиите. Финландия запазва второто място, което достигна миналата година, а Дания се изкачва с две места и сега е трета.

Следват Швеция, Нидерландия, Ямайка, Коста Рика, Швейцария, Нова Зеландия и Португалия.

Малайзия и Малдивите са двете страни, регистрирали най-голям прогрес в класацията за 2020 г. Малайзия се изкачва с 22 места до 101 позиция, а Малдивите - с 19 и сега е 79-а в класацията. 

В дъното на класацията e Северна Корея, която тази година измества от последното място Туркменистан, а Еритрея (178) остава държавата в най-лошо положение в Африка. 

Двама демократично избрани президенти Доналд Тръмп в САЩ (които се изкачват с три места и са 45-и) и Жаир Болсонаро в Бразилия (която е на 107-ма и бележи спад с две места), продължават да хулят медиите и да насърчават омразата към журналистите, посочват "Репортери без граници".

Тази година Франция отстъпва с 2 места и е 32-ра в класацията. Причината - кибертормоза и това, че по време на демонстрации журналисти вземани на прицел от полицията, а техни колеги, отразяващи факти, свързани с класифицирана информация, са многократно привиквани от властите. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?