Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България остава на опашката в ЕС по иновации

1 коментар
България остава на опашката в ЕС по иновации

България продължава да е на опашката по иновации сред страните от Европейския съюз. Страната, заедно с Румъния, се нарежда сред държавите скромни иноватори като изостава сериозно от средните нива за ЕС. Това показва доклад на Европейската комисия за иновациите в Европа.

Според данните за първи път Европа изпреварва в това отношение Съединените щати. Същевременно ЕС изостава все повече спрямо Япония и Южна Корея, докато Китай наваксва своето изоставане много бързо.

Според данните иновациите в България не достигат и половината от средното ниво за ЕС. Това състояние остава непроменено от 2012 г. насам макар и в последните години да има съвсем леко покачване.

Силни и слаби страни

Резултатът на всяка държава се определя от различни показатели.

България се представя най-добре по отношение на броя на заетите в растящи бързо фирми, както и в дейности, които изискват специфични знания. Добър е и резултатът по отношение на интелектуалната собственост- заявки за патенти, търговски марки и полезни модели.

Страната обаче изостава сериозно в публичното финансиране на научните разработки и иновациите, както и по научната и развойна дейност от страна на малките и средни предприятия. Проблем са и връзките между компаниите и научните организация за разработването и внедряването на нови продукти и услуги.

Швеция е №1

Докладът на Европейската комисия показва, че Швеция е водещият иноватор в ЕС за 2019 г., следвана от Финландия, Дания и Нидерландия. Обединеното кралство и Люксембург вече не са водещи, но попадат в групата на силните новатори, където за първи път е и Естония.

Като цяло иновациите в ЕС са нараснали средно с 8.8 % от 2011 г. насам. 25 държави от ЕС са подобрили показателите си за този период. Най-резултатни са били Литва, Гърция, Латвия, Малта, Обединеното кралство, Естония и Нидерландия, а най-много са занижили показателите си Румъния и Словения.

На световно равнище ЕС вече надминава САЩ, запазва преднината си пред Бразилия, Индия, Русия и Южна Африка. Китай обаче го догонва като показателите му говорят за три пъти по-бърз растеж на иновациите от този в ЕС. Япония и Южна Корея увеличават дистанцията спрямо ЕС.

Данните показват още най-силните страни на някои от държавите в ЕС. Дания е лидер по отношение на човешките ресурси и благоприятстваща иновациите среда, Люксембург — привлекателни научноизследователски системи, Франция — финансиране и подкрепа, Германия — фирмени инвестиции. Най-иновативни са малките и средни фирми в Португалия, най-добри са взаимовръзките в Австрия, Малта води по интелектуални активи, а Ирландия по отражение върху заетостта и отражение върху продажбите.

Класация по региони

Освен по страни има и сравнение между отделните региони в ЕС. Така например Югозападният регион в България, в който влиза и столицата София, е сред т. нар. средни иноватори, докато останалите пет части от страната остават в графата на скромните иноватори.

Най-новаторските региони в ЕС са Хелзинки-Усимаа (Финландия), следван от Стокхолм (Швеция) и Ховедщаден (Дания). За деветгодишния период на наблюдение за 159 региона се е повишила ефективността. Тазгодишният сравнителен доклад за иновациите по региони показва силно сближаване в резултатите на отделните региони и спад в разликите помежду им.

"Докладите на Комисията за иновациите в ЕС помагат на държавите членки, техните региони и ЕС като цяло да набележат в кои области е необходимо водените политики да бъдат преразгледани, за да се укрепи водещата роля на Европа в областта на иновациите", коментира Елжбета Бенковска, комисар по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП.

Ползите

"Иновациите вещаят бъдещи работни места и икономически растеж. Радвам се, че ЕС като цяло отбелязва напредък. За да запазят обаче преднината си в световната надпревара, както ЕС, така и държавите членки трябва да продължат да инвестират и да разработват адекватни политики в услуга на иновациите", добави Карлош Моедаш, комисар по въпросите на изследванията, науката и иновациите.

Според комисаря по въпросите на регионалната политика Корина Крецу европейските фондове са основен двигател за иновации и устойчиво развитие. "Стартиращите и малките предприятия спомагат за създаването на нови бизнес модели в отраслите на цифровите технологии или зелената икономика. Иновационните центрове обаче могат да се разрастват и в страни с по-слаби икономики и това обуславя подкрепата ни за иновациите на равнището на регионалните екосистеми, включително в по-слабо развитите региони", добави тя.

От Европейската комисия отбелязват, че през последните десетилетия около две трети от икономическия растеж в Европа се дължи на иновациите. Всяко евро, инвестирано от европейската програма за изследвания и иновации Horizon Europe, може потенциално да генерира възвращаемост до 11 евро от БВП в продължение на 25 години. Според очакванията инвестициите в научни изследвания и иновации ще способстват за създаването на до 100 000 нови работни места в областта на научните изследвания и иновационните дейности между 2021 г. и 2027 г.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Естествено
    #1

    Очевидно капитализма е иновативен......

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.