Заради съдебната система, Изборния кодекс и медиите

България остава под наблюдението на ПАСЕ

България остава под наблюдението на ПАСЕ

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) ще продължи постмониторинговия диалог с България. Това стана ясно в сряда, след като късно снощи асамблеята гласува продължаване на наблюдението на страната ни.

ПАСЕ ще продължи да наблюдава приемането на поправките в Изборния кодекс, свободата на медиите и прозрачността на собствеността им, както и съдебната реформа. Това съобщи на страницата си в интернет Съветът на Европа.

На заседание късно снощи на ПАСЕ с 61 гласа "за" и 59 "против" и 4 "въздържал се" не е минало предложението да отпадне изцяло наблюдението. Решаващите два гласа против са били на българските депутати Янаки Стоилов и Юнал Лютфи. Отпаднал е мониторингът по проблемите на малцинствата, организираната престъпност, вътрешната сигурност и полицейското насилие, каза депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова пред Агенция "Фокус".

По най-проблемните теми обаче българската опозиция е успяла да надделее и постмониторинговият диалог остава.

В проекторезолюцията си, оповестена на страницата си в края на миналата година, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа отбеляза "редица опасения", свързани с независимостта на съдебната власт, което се оказва трайно проблемно за страната ни. Отбелязвайки тревогите си, от ПАСЕ недвусмислено назовават като проблем "ролята на министъра на правосъдието във Висшия съдебен съвет".

Критиките към ВСС не се изчерпват с намесата на изпълнителната власт в него. Дни преди да бъде избран новият главен прокурор, от ПАСЕ заявиха, че е "тревожна структурата на съвета и начинът на назначаване на неговите членове". Като проблем от асамблеята виждат "изпитателния срок от пет години за нови съдии и отделяне и ненамесата между трите клона на съдебната власт (съдии, прокурори и следователи)", каквото разделение на практика липсва.

"За съжаление, някои фундаментални принципи като независимостта на съдебната власт не са били винаги зачитани и някои важни назначения не са правени на основание на качества и почтеност", отбелязват в документа от ПАСЕ, без да пропуснат да отчетат, че "някои промени изискват кураж за конфронтация с лобита".

"Осигуряването на ефективно прилагане и използване на пълния потенциал на законодателната рамка, по-специално по отношение на управленската и лидерска роля на Висшия съдебен съвет, чиято независимост и почтеност трябва да остане извън всякакво съмнение, е необходимо условие за устойчивост и необратимост на процеса", заявяват още от Парламентарната асамблея на съвета на Европа.

"Сега е от решаващо значение властите, както и съдебната система, да поемат пълната отговорност за реформите", пишат от ПАСЕ

От началото до края на документа асамблеята спазва принципа "на оскъдни похвали преди острите критики". Така например в резолюцията си ПАСЕ отбелязва важността на закона за конфискацията. "Независимо от напредъка в това отношение, остават области на загриженост, на които е отговорено само отчасти, както личи от липсата на резултати във вид на окончателни съдебни решения по отношение на важни случаи на корупция", отбелязват обаче от организацията.

"Това ниско ниво на ефективност може да бъде обяснено в голяма степен с недостатъците на процедурите по разследване и работата на органите на съдебната власт", акцентират от съвета. "При все наличието на недостатъци на съществуващото законодателство, които са отбелязани от ГРЕКО и ЕК и трябва да бъдат отстранени без забавяне, прилагането на съществуващата нормативна рамка и използването на пълния потенциал на наличните инструменти остават съществено предизвикателство".

Окончателният текст, приет от ПАСЕ, ще бъде известен в петък.

Споделяне

Още по темата

Още от България