Посланикът на Великобритания Джонатан Алън:

България остава с висок корупционен риск

Използвайте съседството си с огромния пазар на Турция, посъветва дипломатът

Джонатан Алън, Сн: БГНЕС

България остава страна с висок корупционен риск, заяви посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън в публична лекция в Атлантическия клуб в четвъртък.

Той наблегна на липсата на дела срещу високопоставени личности, но допълни, че степента на корупция в бизнеса е слязла на най-ниското си равнище в последните 12 години.

"Британските инвеститори почти неизменно ни уведомяват, че никой не иска от тях да плащат подкупи, макар да твърдят, че в миналото са имали такива случаи", илюстрира с пример констатацията си дипломатът.

Той коментира още, че би било положителна стъпка, ако се "оповести високо и ясно, че тези, които все още имат какво да крият, не трябва да припарват до високите етажи на съдебната система".

"Миналата година се оказа, че една високопоставена съдийка (Венета Марковска, кандидат за конституционен съдия - бел. ред.) стана обект на сериозни обвинения във връзка с оценката на нейната лоялност и почтеност, но в крайна сметка българските институции обединиха усилията си, за да предотвратят назначаването ѝ. Следващата кандидатка (Галя Гугушева - бел. ред.) също беше заставена да оттегли кандидатурата си", припомни посланик Алън.

Той коментира още, че трябва да се "подобри физически съдебната инфраструктура, по-ефикасно да се разпредели работното натоварване, по-добро обучение и развитие на магистратите в замяна на по-високи стандарти, които ще постави ВСС, поемайки отговорността да отстрани тези, които не са подходящи за длъжността си".

Това може да бъде финансирано с европейски пари и с пропорционално увеличение на съдебните такси при по-скъпите съдебни дела", каза Алън.

Той посочи още, че е оптимист за икономическото развитие на България.

"Когато растежът на икономиката на Еврозоната се възобнови, отправната точка на България - почти никакъв дефицит и дълг - ще бъде завиден трамплин", заяви посланикът.

Той коментира още, че България трябва да престане да се възприема като малка държава.

"Страната е на 16-то място по население в ЕС и има същия брой европейски гласоподаватели като Австрия и Швеция. Тя трябва да е част от всеки важен съюз в Брюксел. Мисля, че от тази нагласа България губи. Изразът "ние сме малка държава" позволява да се задълбочи схващането, че за страната нещата се случват отвън, че в преговорите тя не трябва да очаква да получи това каквото иска. Това не позволява да се създаде чувство за отговорност и да се работи така, че България да получи каквото иска. България е средна по размер и ще стане среден играч в Брюксел", заяви посланик Алън.

Той препоръча България да бъде поставена в центъра на географската карта, за да се осъзнае геополитическият потенциал на страната.

По думите му изразът "ние сме малка държава" позволява да се задълбочи схващането, че за България нещата се случват отвън, че при преговори не трябва да очаква да получи това, което иска.

Посланик Джонатан Алън обърна внимание върху потенциала на съседна Турция като бързо развиваща се страна и огромен пазар, към който се стремят всички европейските държави.

Ние разполагаме с правителствена стратегия за развитие на взаимните търговски отношения. България е съсед на този пазар, припомни предимствата на страната ни посланик Алън и добави, че трудно открива в речи, документи или разговори свидетелства за това, че България възнамерява да използва тези свои предимства.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?