България остава сред "черните петна" в енергийната карта на ЕС

ЕК препоръчва да се работи по Южния газов коридор, конкурентен на "Южен поток"

България остава сред "черните петна" в енергийната карта на ЕС

Европейската комисия (ЕК) настоява страните от ЕС да ускорят свързването на газовите и електроенергийните си мрежи, става ясно от доклад на ЕК за инвестициите в енергийна инфраструктура.

Най-сериозно е положението със Словакия, България, Унгария и Румъния, чиито газови доставки са зависими от една тръба, се посочва в проектодоклада, цитиран във вторник от EurActiv.

Естония, Латвия, Литва, както и Малта, Кипър, Испания и Португалия са на "газови острови" поради недостатъчни инфраструктури връзки с останалите страни в ЕС.

След руско-украинската газова криза през зимата на 2008-2009 г. ЕС предприе мерки, които да осигурят по-добра връзка между страните членки, така че те да са по-малко уязвими в случай на прекъсване на доставките от Русия. Няколко години по-късно, обаче, направеното е малко, независимо от наличното финансиране.

Докладът на Еворкомисията е изготвен на базата на информация, предоставена от страните членки, както и от други източници. Според документа България е единствената страна, която не е предоставила никаква информация.

Препоръките на ЕК

Балтийските страни трябва да свържат енергийните си пазари с газовите мрежи на ЕС, за да повишат сигурността на доставките.

България трябва да приключи осъществяваните в момента инвестиционни проекти за газови интерконектори с Румъния, Сърбия и Гърция, както и реверсивната междусистемна връзка с Турция, посочва ЕК.

"България също така трябва да играе по-проактивна роля в отварянето на Южния газов коридор, който има потенциал да разнообрази източниците на доставка", се казва в доклада. Южният газов коридор е ключов елемент от конкуриращите се проекти за вкарване на природен газ в Европа от находището Шах Дениз в Азербайджан.

До момента България се е ангажирала с "Южен поток" – проектът на "Газпром", считан за съперник на Южния газов коридор.

ЕК е критична и към Германия, призована да подобри взаимната свързаност на природния газ, преминаващ по идващия от Русия газопровод "Северен поток", който бе пуснат през ноември 2011 г. Германия освен това трябва да развие транспортен капацитет по посока север-юг и изток-запад.

Сериозни стеснения на газовия поток остават по границите на Германия с Дания и Полша.

Унгария трябва да увеличи капацитета на трасграничния газов транзит, тъй като сегашният не е достатъчен да гарантира интеграция на националния пазар на регионално равнище.

Италия трябва да завърши Транс-адриатическия газопровод, който всъщност е италианското разклонение на Южния газов коридор.


Полша е 90% зависима от вноса на руски газ. Направените неотдавна интерконекторни връзки с Чехия и Германия подобряват положението, се казва в доклада.


Испания трябва да подобри газовите връзки с Франция и Португалия, както и да развива коридора Африка-Испания-Франция.


ЕК изброява и препоръки към отделните страни в сектора на електроенергията, като най-належащите са насочени към бившите съветски републики Литва, Латвия и Естония, чиито мрежи са силно свързани помежду си с Русия и Беларус.

За България, както и за Унгария, препоръката е за повишаване на трансграничния капацитет на мрежите с цел да се улесни търговията със съседните страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа