България остава сред най-корумпираните в ЕС въпреки лекото подобрение

България остава сред най-корумпираните в ЕС въпреки лекото подобрение

България остава в групата на най-корумпираните държави от ЕС, въпреки лекото подобрение на своя рейтинг, изготвен от международната неправителствена организация ”Трансперанси интернешънъл”. Страната ни заема 69-о място заедно с Гърция, Италия и Румъния. Четирите държави заедно са оценени като най-корумпираните в ЕС.

Въпреки това има положителна промяна в рейтинга на България, който вече е 43, докато преди година беше 41. През миналата година България заемаше 77-о място в класацията.

Според скалата на ”Трансперанси интернешънъл” рейтинг 100 може да има идеална държава, в която корупция не съществува. С рейтинг 0 се означава държава, която е тотално проядена от корупция. Рейтингът отчита само възприятието на гражданите за корупцията в тяхната държава.

На същото ниво като България са още Бразилия, Сенегал и Свазиленд.

От съседните държави Македония и Турция се по-високо поставени от България в класацията. Те имат рейтинг 45 и са на 64-а позиция. Единственото Сърбия има по-нисък рейтинг от 41 и е на 78-о място.

В челната десятка на най-некорумпираните държави в света стои Дания с индекс 92. Следват Нова Зеландия (91), Финландия (89), Швеция (87), Норвегия (86), Швейцария (86), Сингапур (84), Холандия (83), Люксембург (82) и Канада (81).

Най-корумпираните са Сомалия (8), Северна Корея (8), Судан (11), Афганистан (12), Южен Судан (15), Ирак (16), Туркменистан (17), Узбекистан (18), Либия (18) и Еритрея (18).

Споделяне

Още от България