България остава в топ три на измамите с еврофондове

Шефът на ОЛАФ иска европейска прокуратура, за да стигат нарушителите по-бързо до съда

България остава в топ три на измамите с еврофондове

България остава сред лидерите в злоупотребата с европейски средства заедно с Румъния и Унгария. Това става ясно в от годишния доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за миналата година, който беше разпространен във вторник.

Над 888 милиона евро от бюджета на Европейски съюз са били раздадени неправомерно през 2015 г.  Въпреки че злоупотребите с евросредства намаляват с 13 млн. евро спрямо 2014 г., сумата остава около 0.6% от целия бюджет на ЕС от 141 млрд. евро за 2015 г.

Нарушенията са основно свързани със земеделските фондове и субсидии, както и с програмите за подпомагане на бедните региони.

ОЛАФ се похвали, че през 2015 г. е приключила най-голям брой разследвания за последните години и е помогнала за ограничаване на трансграничните измами. Сред посочените сложни разследвания са измама с екологичен проект в Африка, сътрудничество с японските и малайзийските власти за предотвратяване спестяването на няколко милиона евро от антидъмпингови мита и разбиване на престъпна мрежа за производство на фалшиви шампоани в Испания.

България попада с италиански фермер

Примерът от България е свързан със земеделски проект за изграждане на хладилна инсталация за плодове и зеленчуци за 1.3 млн. евро. Сигналът за измамата до ОЛАФ е подаден от Генералната дирекция за развитието на земеделието и селските райони към Европейската комисия.

Евроекспертите се усъмнили в манипулиране на поръчката за оборудване. Последвалият анализ на документи от българската разплащателна агенция показал, че става въпрос за изкуствено завишаване на цените на техниката. След проверка на място в сътрудничество с българските разследващи органи е потвърдена схема за подставена компания, която е действала само като посредник при доставката на техниката на високи цени. На практика чрез свързани фирми компанията сама си продала оборудване, финансирано от ЕС.

Получател на средствата у нас е италианска компания, която се управлява от италианец. Имената им обаче не се посочват в доклада на ОЛАФ. Съобщава се само, че в България и Италия са започнали наказателни производства по случая.

Българските власти са засекли общо 513 случая на нередности в периода 2013 – 2015 г., което е 1.5% от бюджета на всички реализирани проекти през този период. До ОЛАФ са подадени 34 случая, като два от тях са от българските власти, а останалите от "частни източници".

Специално внимание на България и Румъния

В доклада е обърнато специално внимание на България и Румъния по отношение на предприсъдинителната програма САПАРД, която трябваше да подпомогне двете страни в усвояването на земеделските фондове и субсидии.

Отбелязано е, че ОЛАФ е била изключително натоварена в България и Румъния заради големия брой разследвания по САПАРД. Причината е, че национални органи в двете страни са поискали ОЛАФ  да отвори отделни разследвания за всеки проект.

У нас са били проверени два проекта по САПАРД, които са приключили с препоръка за образуване на наказателни производства, а в Румъния от 12 проекта, за 10 е установено, че има нарушения.  

Отделно ОЛАФ са разследвали още 17 случая на злоупотреби с еврофондове в България, като за 10 от тях има съмнения за злоупотреби и препоръка за образуване на наказателни производства.

В Румъния ОЛАФ е проверила 33 проекта с европейско финансиране и за 12 е излязла с препоръка за образуване на дело.

ОЛАФ: Нужна е европейска прокуратура

При представянето на данните на службата генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер коментира, че все пак не смята, че в ЕС има масова корупция. Рязкото увеличаване на засечените измами след 2013 г. показва, че агенцията постига успехи в убеждаването на хората да докладват подобни съмнения.

"Разследванията през 2015 г. за пореден път доказаха, че незаконните дейности не спират на националните граници... Това, от което се нуждаем сега, е подходящата рамка, която дава възможност на страните да работят заедно и ефективно в борбата срещу измамите, така че е нужен напредък в създаването на Европейската прокуратура", отбеляза Кеслер.

ОЛАФ вярва, че Европейската прокуратура ще помогне за по-бързо предаване на измамниците на съда. Това значително ще повиши защитата на бюджета на ЕС и ще намали сегашната разпокъсаност на националните усилията на правоохранителните органи в тази област, е посочено в доклада.

ОЛАФ отчете, че през 2015 г. по съдебен път са били възстановени само 187 милиона евро, което е с 10% по-малко спрямо 2014 г.

През последните години само половината от препоръките на ОЛАФ за съдебно преследване от националните органи на реда и правораздаването са довели до реални процеси, сочи още доклада.

През 2015 г. ОЛАФ е отправила 317 препоръки към съответните органи на държавите-членки и  ЕС за възстановяване на неправомерно получени европейски средства и по-бързото предаване на измамниците на правосъдието

ОЛАФ е дала препоръка по 37 случая у нас, по които българските власти са започнали работа по 21. От тях за 12 вече има предявен обвинителен акт и са внесени в съда. По останалите 8 препоръки на ОЛАФ българските власти не са предприели действия.

ОЛАФ с рекорден брой разследвания през 2015

ОЛАФ е приключила 304 разследвания през 2015 г., което е рекорден брой за последните години, е отбелязано в съобщението.

Европейската служба за борба с измамите е започнала нови 219 разследвания през изминалата година на фона на намаляване на служителите на ОЛАФ.

Подобрените резултати се дължат на реорганизацията на службата от 2012 г., като само в рамките на два месеца служителите на ОЛАФ успяват да преценят кои от 1442 сигнала за нередности заслужават да бъдат разследвани.

В съобщението е посочено още, че ОЛАФ е напреднала в битката с незаконната търговия с тютюневи изделия. Чрез своите следствени дела и в хода на съвместни митнически операции, които ОЛАФ е организирала с държавите-членки на ЕС и трети страни са заловени 619 милиона къса цигари през 2015.

ОЛАФ е отправила и няколко искания до българската служба за борба с измамите АФКОС по повод контрабандата на цигари, стана ясно от доклада на АФКОС за миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?