България отбеляза 102 години от обявяването на независимостта си

На 22 септември 1908 година във Велико Търново е провъзгласена независимостта на България. С този акт се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта, а след това и Великите сили признават официално българската независимост, припомни БНР какво честваме днес.

На крепостта "Царевец" във Велико Търново се проведе военният ритуал по издигане на националното знаме. За първи път в днешния празник по улиците на Велико Търново дефилират и знамена на институции и организации от старата столица.

В празничното шествие участват общо 35 флага, сред тях ще бъдат бойното знаме на Националния военен университет "Васил Левски", знамето на Висшето военно общовойсково училище "Васил Левски", на Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

Вечерта на площад "Цар Иван Асен" е предвидена тържествената заря-проверка, а в 20 часа и 15 минути също от площад "Цар Иван Асен" честването продължава с аудиовизуален спектакъл на историческа тема.

В тържествата във Велико Търново участва председателят на парламента Цецка Цачева, министърът на отбраната Аню Ангелов, депутати, общественици и много граждани.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?