България отбеляза 105 години от обявяването на независимостта

Денят на независимостта във Велико Търново. Сн. БГНЕС

България отбелязва 105-ата годишнина от обявяването на независимостта си. Националното знаме беше издигнато над крепостта Царевец във Велико Търново. На тържеството присъства и вицепрезидентът Маргарита Попова.

Вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на Велико Търново Даниел Панов, депутати, евродепутати и общественици присъстваха на тържествената церемония. След издигането на националното знаме вицепрезидентът Маргарита Попова произнесе слово по повод независимостта. Като епохално дело, призвано да бъде залог за мир, разбирателство и ред на Балканите определи вицепрезидентът случилото се преди 105 години в Търново и добави, че нищо не бива да ни попречи по пътя към нашето национално преуспяване:

"Разчитаме на истинска съюзна солидарност. Ето затова нищо не бива да спъва България. Ето затова не бива да допуснем нищо да ни попречи по пътя към нашето национално преуспяване. Само трябва здраво да държим посоката, избрана преди почти 7 години. И да се вслушваме в исканото и в понякога бурно отхвърляното от нашия народ, за да могат хората и нас да ни чуват. И да ни вярват", каза вицепрезидентът.

105-ата годишнина от независимостта на България беше отбелязана и в София.

Скромното тържество в центъра на София привлече предимно туристи от чужбина, които използваха слънчевото време да опознаят столицата. Преди началото на церемонията те успяха да чуят български патриотични песни и военни маршове, изпълнени от Софийския духов оркестър.

В началото на церемонията беше прочетен манифестът, с който се обявява независимостта. След това прозвуча и химнът, посветен на празника, който от 1992 година звучи единствено на софийското честване. В словото си заместник кметът на София Тодор Чобанов припомни, че независимостта е била доста трудно защитена. Той също каза, че в онези дни духът, а не оръжието е триумфирал при този акт, и поиска заветът на независимостта да бъде помнен.

Президентът Росен Плевнелиев, който не е в България, отправи обръщение към народа по случай празника. В него се казва:

"Поздравявам Ви с един от най-светлите български празници! Преди 105 години в тържествената атмосфера на древния храм "Свети 40 мъченици" в старопрестолното Велико Търново княз Фердинанд прочете манифеста, с който бе обявена дългоочакваната независимост на България.

И сега в паметта ни ехтят думите му: "Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска".

В дни като днешния повече от всякога осъзнаваме значението на националното обединение, на общата ни воля да живеем в преуспяваща България, в която гласът на народа се чува ясно и отчетливо, в която гражданите и управниците "еднакво да мислят и едно да желаят".

Нека помним събитията от паметния 22 септември 1908 г. - тази демонстрация на куража и волята на поколение българи, което успява, само тридесет години след Освобождението, да изгради държавност и институции, да възстанови икономически и стопански страната, да демонстрира зряло национално самосъзнание и самочувствие.

Държавническият акт, около който се обединяват всички българи, успява да издигне националния ни престиж, да впечатли с дързостта си, да ни нареди сред суверенните и независими народи на голямото европейско семейство.

Важните уроци на историята са, че успяваме, единствено когато сме сплотени и единни. Тогава, когато имаме кауза и смелостта да я отстояваме, когато гледаме напред и мислим за утрешния ден на децата си.

Нека пренесем през времето възторга на нашите деди и да повторим техния възглас: "Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!"

Споделяне

Още от България