България отбеляза 132 години от Освобождението си

България отбеляза 132 години от Освобождението си

България отбеляза с тържествени церемонии в цялата страна Националния си празник Трети март, като в сряда се навършиха 132 години от Освобождението и от подписването на Санстефанския мирен договор.

Кулминацията на празненствата традиционно бе тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" в столицата, на която президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Георги Първанов припомни идеалите и заветите на участниците в национално-освободителното движение.

Една от цитираните от него поръки бе "законът да бъде прилаган еднакво към всички, без разлика на положението в йерархията и в институциите"

"Най-големият урок е, че българите успяваме, когато сме обединени в своите задружни сили, както казваше Апостолът. Предизвикателствата са други, но ако бъдем единни, ще успеем да преодолеем тези предизвикателства и да изпълним заветите на онези, които жертваха живота си за България", заяви пред събралите се стотици софиянци Първанов.

Той припомни и друго послание на Васил Левски, че целта на борбата за независимост е "да добие чест и слава нашето мило отечество българско, за да бъдем най-сетне и ние равни с другите европейски народи". "Ако трябва да прочетем сега това послание, "равни" означава не просто да бъдем достоен член на европейското семейство, означава да съхраним и развием своята национална идентичност в многоликия облик на Европейския съюз. И особено важно - да съкратим тази разлика, тази дистанция в икономическо отношение между българите и по-напредналите в икономически план държави", каза още държавният глава.

Българската свобода е извоювана с много скъпи жертви; тази саможертва ни натоварва с тежка отговорност. Тя ни оставя един дълг, който не може да бъде изплатен с думи, макар и силни и красиви. Тази отговорност, този дълг има своя критерий на измерване в онова, което правим ежедневно. Само така ще преценим дали ние следваме онова, което ни завещаха славните ни предци, дали сме в състояние да реализираме техните идеали или ще се оставим на бездействието си", заяви Първанов.

По-рано през деня се състоя и церемония по издигането на националното знаме пред Паметника на незнайния воин в София. На нея присъстваха премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков, военният министър Аню Ангелов, представители на Столична община, депутати, омбудсманът Гиньо Ганев и много граждани.

В София бе отслужена и панахида за загиналите руски войници и офицери по време на Руско-Турската освободителна война в Руското военно гробище. Върху всеки гроб бяха поставени по два червени карамфила.

На паметника Шипка също се състояха обичайните празненства, в които са включиха поразделения на Българската армия, хиляди граждани се качиха на върха.Заедно с тях бяха и дипломати, кметове, областни управители, народни представители от Старозагорска и Габровска област. Вицепрезидентът Ангел Марин подчерта в тържественото си слово, че дългият път на робството до освободителната война води до Шипка.

Националният трибагреник бе издигнат тържествено още рано сутринта на 15-метров пилон на една от входно-изходните артерии на Пловдив. Честването на 132-рата годишнина от Освобождението и националният празник на България събра пловдивчани пред Паметника на руските освободители.

В чест на Трети март стотици варнеци участваха в традиционното шествие по улиците на града до Морската градина.

В Русе официалната церемония по повод Националния празник бе пред Паметника на свободата. В празника участваха представителна военна част, духовия оркестър на града и артисти. Паметникът на свободата е вече на 100 години, а на неговото откриване е била и Райна Княгиня.

Тържествени церемонии и поднасяне на венци имаше и във всички останали областни центрове и големи градове.

За първи път Освобождението на България се чества на 19 февруари 1880 г. като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори и заключение на Санстефанския мирен договор. От 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. За първи път празникът се чества по нов стил на 3 март 1917 г. На 5 март 1990 г. денят е утвърден за Национален празник.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?