България отбеляза 20 г. членство в организацията на франкофонията

България отбеляза 20 години от присъединяването си към Международната организация на франкофонията в столицата в сряда. Тържеството бе организирано от френското посолство и е завършек на целогодишната поредица от събития и инициативи, посветени на френската култура и образование, организирани от Френския институт в България.

Присъствието и разпространението на френския език в България води началото си от традицията на разпространяването на образование от католическите конгрегации в България още от средата на XIX век, продължена със създаването на гимназиите с преподаване на френски език през 1946 г.

Отварянето за света на франкофонията, изповядващ всеобщите ценности на свободата на словото и културното многообразие, намира конкретното си изражение след завръщането на България към демокрацията и с присъединяването ѝ към франкофонската общност, първо като асоцииран член (1991 г.), а след това и като пълноправен (Пета среща на върха на франкофонията на остров Мавриций през 1993 г.).

С около 220 милиона говорещи (2010 г.), френският е петият най-говорен език на планетата и единственият, заедно с английския, който присъства на петте континента. 77-те държави и правителства на Международната организация на франкофонията съставляват повече от една трета от членовете на ООН.

От момента на присъединяването си България участва пълноценно във функционирането на институциите на франкофонията. По инициатива на страната ни се създава и Франкофонският институт по администрация и управление (IFAG), учебен център с международно измерение, който отворя вратите си в София през 1995 г.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате да свърши служебното правителство?