България отбеляза 44 години от гибелта на Гунди и Котков

Георги Аспарухов и Никола Котков с екипа на "Левски".

На 30 юни се навършиха 44 години от трагичната гибел на легендарните български футболисти Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков-Котето.

В тяхна памет бе отслужена панихида на Централните софийски гробища в присъствието на съпругата на Аспарухов – Лидия Маркова, съотборниците и съвременници на двете легенди Добромир Жечев, Кирил Ивков, Сашо Костов, Георги Цветков, Сашо Манолов, "сини" привърженици, както и членове на националния клуб "Гунди".

Панихидата за пръв път бе уважена от целия мъжки отбор на "Левски", който пристигна след сутрешната си тренировка, както и от фенове на "Локомотив" (София), чийто футболист е бил Котков преди да стане част от състава на "сините".

Отец Симеон, който служи в параклиса на стадион "Георги Аспарухов"отслужи панихидата. От ръководството на "Левски" цветя поднесоха един от новите собственици – Иво Тонев, изпълнителният директор Константин Баждеков и спортният директор Георги Иванов.

От името на Националния клуб на привържениците на "Левски" венец поднесе новоизбраният председател Степан Хиндлиян. От организацията приветстваха присъствието на "сините" футболисти, приемайки го като знак за обединението на клуба и привържениците му.

Двамата легендарни футболисти загиват на 30 юни 1971 г. в катастрофа на прохода Витиня на път за Враца, където са поканени да участват в честването на 50-годишния юбилей на местния отбор "Ботев". Спортната "Алфа Ромео" на Гунди, в която освен Котков пътува и качил се на стоп войник, се удря в резервоара на ЗИЛ и изгаря за минути преди притеклите са на помощ хора да могат да я изгасят.

На погребението им в София по неофициални данни се стичат около половин милион души, което предизвиква паника у властта. На милицията дори е наредено да къса спонтанно разлепяните некролози на Гунди и Котков.

Споделяне

Още от Общество