България отбелязва Деня на Ботев и загиналите за свободата

Във вторник България отбелязва 139-годишнината от гибелта на Христо Ботев и четата му. Втори юни се чества и като Ден на Ботев и загиналите за свободата на страната.

По традиция точно в 12.00 часа на 2 юни със сирени в цялата страна бе отдадена почит на загиналите. На този ден през 1876 година е последната битка на поета-революционер в подножието на връх Вола, където е улучен смъртоносно от куршум. И до днес не спират споровете дали е бил убит от турчин или е бил предаден от свои.

Денят на Ботев и загиналите за свободата на страната се чества за първи път на 2 юни през 1884 г. във Враца и Пловдив. От 1901 г. е традицията това да става с тържества на връх Вола. За пръв път на този ден се пускат сирените през 1948 г.

От 1953 г. до 1988 г. 2 юни се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война.

Днешната му формулировка бе въведена с решение на Министерския съвет на 31 май 1993 г.

Денят бе почетен тържествено в цялата страна.

Българските герои ни показват, че сме силни, само когато сме обединени, заяви заместник-председателят на Народното събрание Явор Хайтов в словото си на всенародното поклонение пред подвига на Христо Ботев, неговите четници и пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България на връх "Околчица".

Стотици хора от Враца и страната за поредна година се събраха под паметния връх. Митингът-поклонение започна с възстановка на последния бой на Ботевата чета, представен от Национално дружество "Традиция". После прозвуча стихотворението "Хаджи Димитър" в изпълнение на актьора Янко Лозанов. Молебен за България отслужи Трянополският епископ Киприян - викарий на Врачанската митрополия.

Там приключи и 69-ият Национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета. Козлодуй-Околчица" – обявено бе, че 765 души от различни възрасти успешно са преминали по 120-километровия "път на безсмъртието".

Сред официалните лица на всенародното поклонение бяха заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев и народните представители Петя Аврамова, Красимир Велчев, Красен Кръстев и Красимир Богданов, Врачанският митрополит Калиник.

Край поповското село Априлово пък завърши 30-ият поход "По стъпките на четата на Таньо войвода". Честванията се състояха в местността "Керчан баир" над селото, където е разбита четата и е лобното място на войводата. Походът се организира от културно-просветното дружество "Родно Лудогорие" с председател д-р Анатолий Кънев, под патронажа на МОН. Традиционно той преминава през няколко области в страната - от Дунав при село Пожарево до Априлово.

В него се включиха повече от 540 участници, като целта е да се популяризират примери от българската история. Трийсетият поход бе под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова.

Стотици жители и гости на Калофер почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за независимостта на България. В отбелязването на 139-та годишнина от гибелта на поета-революционер участва и почетна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово.

139 години от гибелта на Христо Ботев бяха отбелязани днес пред бюст - паметника на поета - революционер в Борисовата градина в столицата.

Варна:

Калофер:

Споделяне