България отбелязва Деня за безопасен интернет

На 11 февруари (вторник) България ще отбележи с редица инициативи 11-я световен Ден за безопасен интернет. Отбелязването на деня бе по инициатива на Европейската комисия, но с годините неговото отбелязване излезе извън рамките на Европа и вече обхваща над 100 държави из целия свят.

Централното събитие в България ще мине под мотото "Заедно за по-добър интернет“ и ще се състои в Дома на Европа в София от 15 до 18 часа с подкрепата на Представителството на ЕК в България.

Сценарият на събитието е подготвен с помощта на ученици от младежките панели към Центъра за безопасен интернет в София и от делегатите на миналогодишния "ТийНет парламент", който прие през миналата година Харта на онлайн правата и отговорностите на младите хора.

В много начални училища в страната ще бъдат изложени детски рисунки на тема: "Героят си ти“ в интернет. Участниците в събитието в Дома на Европа в София ще видят няколко кратки презентации на свои връстници, с които ще бъде открита дискусия как можем заедно да направим интернет по-полезно и безопасно място.

Специален участник в събитието ще бъде Димитър Ганчев от Интернет общество-България, който ще разкаже за първата група пионери на интернет в България още преди световната мрежа да получи названието си. Дискусията ще се предава на живо в интернет и в нея ще могат да участват дистанционно с въпроси и коментари млади хора от цялата страна благодарение на Kabinata.com.

Денят ще завърши с музикална част с участието на Good Music Society и ученическите банди Maverick и Tune UP от няколко столични гимназии.

Редица членове на Обществения съвет за безопасен интернет планират паралелни дейности в подкрепа на Деня.

Българската асоциация за информационни технологии ще подкрепи информационно отбелязването на Деня за безопасен интернет, като го включи в проекта „Е-skills for jobs 2014”. Той се реализира от европейската ИТ Асоциация "Digital Europe и EuropeanSchoolnet", като изпълнител за България е БАИТ. Това е проект, който цели да насърчи развититето на електронните учения на младите хора, в това число и умението да се предпазват в онлайн среда.

Българската федерация по електронен спорт ще осигури на всички участници "официални“ тениски, брандирани с логото на Националния център за безопасен интернет.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?