България отбелязва националния си празник

Снимка: БГНЕС

България отбелязва в събота 134 години от Освобождението си от османско владичество. Трети март бее отбелязан в цялата страна с тържествени церемонии и поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за свободата на България.

По традиция тържествата започнаха с церемония по издигане на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в София. В ритуала участват президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, депутати и министри.

Президентът Росен Плевнелиев поздрави гвардейците по случай националния ни празник. Той се поклони пред българското знаме и прие почетния караул на Националната гвардейска част.

Бан Ки-мун, Барак Обама и Елизабет Втора с поздравления за празника ни

По случай Националния празник на България 3-ти март президентът Росен Плевнелиев получи поздравления от държавни глави и ръководители на международни организации, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът поздравиха генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, президентът на САЩ Барак Обама и Нейно Величество кралицата на Обединеното Кралство Елизабет Втора. Най-топли поздравления по случай Деня на освобождението на България отправя към българския народ, президента и правителството генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. "Това е възможност да отбележите гордата култура и история на страната си и шанс да покажете ролята, която изпълнява България в нашия глобално свързан свят", пише Бан Ки-мун в поздравлението си. Той дава висока оценка на ангажираността на България в рамките на Обединените нации, в помощ на споделените решения, свързани с общите предизвикателства. "Приветствам приноса, отдадеността и лидерството на България в търсенето на справедливо, мирно и проспериращо бъдеще за всички хора", се казва още в приветствието на генералния секретар на ООН. Още

Плевнелиев поздрави гвардейците по случай 3 март, Национален празник на Република България. Той се поклони пред националното знаме и прие почетния караул на Националната гвардейска част.
Десетки жители и гости на столицата станаха свидетели на тържествената смяна на караула пред президентството по случай 3 март.
 
На площад "Народно събрание" държавният глава, премиерът и председателят на Народното събрание участваха в тържествената заря-проверка по повод Националния празник
 
Освобождението е осъществената мечта на Българското Възраждане. Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествената заря-проверка по повод Националния празник на площад "Народно събрание" в София. Първата искра запали скромният монах Паисий Хилендарски преди 250 години, каза президентът в словото си.
 
"Днес ние почитаме не само жертвите. Днес си даваме сметка, че сме длъжни да работим за сбъдването на надеждите, за намирането на истински и достойни пътища, по които да върви модерна България. Образование, духовност, последователна работа, ясна визия – това ни е нужно, за да осигурим бъдещето на силната и вечна Майка България", каза президентът Росен Плевнелиев.
 
На 3-ти март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, който освобождава България от османско робство. С това започва утвърждаването на суверенна България.
 
За първи път 3-ти март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 г. празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на парламента датата бе обявена за национален празник на страната.
 
Студ и сняг посрещнаха тържествата на връх Шипка
 
Хиляди българи се изкачиха на Шипка, за да отбележат годишнината от Освобождението, въпреки силния снеговалеж и виелицата на старопланинския връх. Тържествената програма започна с участието на вицепремиера Цветан Цветанов и вицепрезидента Маргарита Попова, депутати, кметове и областни управители от страната. . 
 
"Изключително съм радостна и щастлива, че виждам толкова млади хора, дошли да почетат празника на българското освобождение", заяви Маргарита Попова.
 
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, депутати, дипломати и представители на местната власт в Стара Загора и Габрово също бяха сред изкачилите историческия връх.
 
В обръщението си към гражданите вицепрезидентът Маргарита Попова посочи още: "Не е случаен подвига на българските опълченци, руснаци, финландци и румънци, защото имаме нашата гордо отвоювана църковна свобода. Първата самостоятелно отвоювана българска свобода".
 
Вицепремиерът Цветан Цветанов отбеляза, че "съхранили сме традициите на строителите на съвременна България и сме готови да работим всеотдайно за нейния национален и международен просперите".
 
Пред Паметника на свободата на Шипка гостите и жители от двете страни на Балкана положиха венци и цветя на признателност.
Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?