Правозащитни организации:

България отблъсква с насилие бежанци обратно в Турция

МВР отхвърля обвиненията – каналджии се възползвали от "човешките права"

Сн. БГНЕС

България отблъсква обратно в Турция сирийци и други търсещи убежище в страната ни. Това алармираха правозащитните неправителствени организация "Хюмън Райтс Уоч" и "Бордермониторинг България".

Според "Хюмън Райтс Уоч" това се прави систематично, документирани са 44 такива случая с общо 519 души само от ноември 2013 година насам.

Рая Апостолова от "Бордермониторинг България" от своя страна каза, че изтласкването на бежанците на турска територия често е придружено от насилие.

Има и бременни жени, едната е загубила детето си в Турция. Друга е родила при пресичането - при третия си опит, разказа Апостолова.

"Бордермониторинг България" съобщи и за сирийка, която казва, че български полицаи са ѝ счупили крака и едното ѝ дете е с пукнато ребро, конфискували са им телефоните и са ги върнали в Турция.

В Българското национално радио също е получен подобен сигнал.

Според "Бордермониторинг България" няма напредък по отношение на човешките права на търсещите защита в България. Има случаи на побой, унижение и незачитане на човешкото достойнство по границата, в лагерите за задържане и по улиците в цялата страна.

Организацията съобщава за случаи, при които имигранти за били събличани под предлог, че трябва да бъдат претърсени и са държани голи с часове. Други са били принуждавани да стоят на открито в студено време без храна и вода.

В Елхово полицейските служители са съблекли и били чужденци за наказание заради бягството на други двама от центъра за задържане. Според организацията полицейското насилие не е инцидентно, а тенденция, тъй като има такива случаи още от август 2012 година.

"Хюмън Райтс Уоч" анонсира доклад за положението на бежанците, който ще бъде представен следващата седмица, като от организацията припомниха, че България се е оказала неподготвена да се справи с бежанците, условията за настаняване и задържане са "брутални", а процедурите за предоставяне на статут са "неадекватни".

Освен това няма механизми за интегриране на бежанците и не се работи правилно с децата без близки.

Директорът на "Гранична полиция" Захарин Пенов отхвърли обвиненията за насилствено връщане на имигрантите на турска територия и бе категоричен, че не се прилагат такива практики по границата.

"Не бива да не отчитаме факта, че нашите партньори от ЕС констатираха опити на лица, които са свързани с каналджийска дейност, да се възползват от въпроси, свързани със спазване на основните човешки права, за да въздействат на граничните служби. И сега е налице такъв опит. Тези лица не са пребивавали на българска територия", каза Пенов пред БНР.

Според него е има опит да се злоупотреби с националната система за убежище и нашата страна да бъде ползвана като транзитна.

България бе остро критикувана и от европейските институции за реакцията на засиления бежански натиск, но в последно време те обявиха, че вече има напредък в това отношение.

Според неправителствените организации обаче това не е точно така. Затова те настояват пред ЕС за България да не се прилага Дъблинската конвенция, според която търсещите убежище може да бъдат връщани обратно на страната, в която те са влезли за пръв път на територията на ЕС.

Освен това правителството се похвали, че вече е овладяло и засиления имиграционен натиск към страната. В граничните райони според данни на МВР са командировани над 1500 полицаи.

Неправителствените организации обаче искат да се провери как броят на пресичащите границата е спаднал драстично за толкова кратко време.

Споделяне

Още по темата

Още от България