България отчита 6 осъдителни присъди за 6 години по дела на ОЛАФ

Няма съдебни решения по 62% от делата, предадени на българските власти от еврослужлбата за борба с измамите до 2011 г.

България отчита 6 осъдителни присъди за 6 години по дела на ОЛАФ

Все още няма съдебни решения по 62% от делата, които Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е предала на българските власти от 2006-та година. Данните са от годишния доклад на службата за 2011 г., разпространен във вторник.

В България има едва 6 осъдителни присъди и 2 оправдателни за последните 6 години по разследвания на ОЛАФ. Разследващите органи в страната показват значително по-ниска ефективност от колегите си в другите държави в ЕС при постигането на присъди. Средният процент за ЕС на делата, започнати от ОЛАФ и стигнали до присъда поне на първа инстанция, е 45.7%, докато за българските съд и прокуратура е 37.8%.

Отличниците в това отношение са Финландия (100% от разследванията на ОЛАФ са с присъда), Литва (100%) и Швеция (80%). За шестте години, засегнати в доклада, Финландия е приключила окончателно с осъдителна присъда 11 от 12-те си случая, Литва също е финиширала по този начин 8 от 9-те си дела за измами с европейски средства. На този фон статистиката за България отчита, че все още 23 дела (62.2% от всички) са висящи и нямат присъда на първа инстанция, 14 дела очакват крайни присъди, а едва 6 са приключени с окончателен съдебен акт.

Българските разследващи и съдии са много по-бавни и в сравнение с Румъния, която също подлежи на съдебен мониторинг от страна на Брюксел. Румъния като цяло има много повече случаи на злоупотреби с европейски пари – 225 срещу едва 37 за България. Румънският съд обаче е приключил окончателно с осъдителни присъди 30 дела, по 4 дела има оправдателни, 128 имат присъди на първа или втора инстанция и едва 97 (43.1%) се водят висящи без присъди.

България има солидно присъствие в нагледните примери от доклада на ОЛАФ за злоупотреби с европейски пари. От общо два споменати случая, единият засяга България. Споменат е скандала със спряното европейско финансиране за изграждането на сероочистващи инсталации за 5-и и 6-и блок на ТЕЦ "Марица-Изток" 2. Договорът за построяването на инсталации е подписан през 2008 година, а конкурсът е спечелен от китайско-италианския консорциум "Инсигма-Идреко". В последствие обаче се оказва, че китайската компания е кандидатствала с незаконно използва френска технология на фирмата "Алстом", която и сезира Европейската комисия за случая.

Последва спиране на финансирането в размер на 34 милиона евро от ЕК, което доведе и до блокиране на вече договорения заем от 25 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие. България трябваше да връща в бюджета на ЕС 7 милиона евро, които вече бяха изхарчени по проекта.

Страната ни е спомената и в раздела на доклада, който засяга контрабандата на цигари по източната граница на ЕС. В общата си оценка за явлението ОЛАФ пише, че фабриките за производство за цигари в региона са един от основните фактори за контрабандата. Европейската служба оценява като недостатъчно добра комуникацията между оперативните служби в държавите в региона, както и корупцията по границите, която помага на контрабандистите да покрият следите си. България е спомената като участник в организираната от ОЛАФ среща през юни 2011 година в Букурещ, посветена на проблемите с разпространението на безакцизни цигари.

През февруари миналата година генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер бе на посещение в България и представи значително по-детайлна картина за мястото на България в статистиката на служба. От данните стана ясно, че ОЛАФ се занимава основно със сигнали от България.

В периода от 2009 до 2011 година страната ни неизменно е начело по подадени до ОЛАФ сигнали за злоупотреби с европейски пари. През 2010 година година сигналите срещу България са 13.1% от всички 705 сигнала, изпратени до ОЛАФ от всички страни от ЕС.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?