България отчита най-малко смъртни случаи в ЕС, причинени от рак

България отчита най-малко смъртни случаи в ЕС, причинени от рак

България отчита най-малко смъртни случаи в Европейския съюз, причинени от рак. Това показват данни на Евростат, представени в сряда от Европейската комисия.

В България от рак през 2013 г. са починали 18 114 души, като най-често разпространената форма на заболяването е при белите дробове (20 на сто), следват ракът на дебелото черво (14 на сто), на гърдата (7 на сто), на панкреаса (6 на сто) и на простатата (5 на сто).

В ЕС един от четири смъртни случая се дължи на онкологично заболяване. От някаква форма на рак през 2013 година са починали 1.3 млн. европейци. Онкологичните заболявания са водеща причина за смърт в Словения и Холандия. 32% от всички смъртни случаи в Словения и 31% в Холандия са причините от онкологични заболявания. Ракът е водеща причина за смърт още в Ирландия, Дания, Италия, Великобритания.

България е сред държавите в ЕС, където ракът причинява най-рядко смърт при хората до 65-годишна възраст – 30% срещу 37% средно в ЕС, както и при по-възрастните - 14% срещу 23% средно в ЕС.

Споделяне

Още от България