България отказала на Меркел да приемa обратно мигранти

ВМРО официализира вместо Министерския съвет негова позиция

Меркел и Борисов, сн. БГНЕС
Една от управляващите партии - ВМРО, официализира в понеделник българска позиция, според която правителството отказва категорично да приема обратно мигранти въпреки "настойчивостта на германския канцлер Ангела Меркел и на някои нейни колеги от другите страни-членки на ЕС".
 
"С позицията си за бежанците България показва, че е фактор в Европейския съюз", посочват от ВМРО, като уточняват, че реакцията им е "във връзка с категоричния отказ на министър-председателя на Република България Бойко Борисов страната ни да приема обратно мигранти".
 
Според партията на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов "това е политиката, която кабинетът трябва да следва и занапред".
 
"Въпреки настойчивостта на германския канцлер Ангела Меркел и на някои нейни колеги от другите страни-членки на ЕС, позицията на страната ни остава твърда и непроменена. Това е важен индикатор за важността и полезността на Патриотите в управлението на страната", посочват от ВМРО. 
 
Принципната позиция на кабинета на Бойко Борисов е срещу приемането на мигранти в България, която той неколкократно е обявявал, но през последните дни няма официална информация за оказвана "настойчивост" от Меркел за нейната промяна.
 
Досега нямаше публично известна информация германският канцлер да води конкретни разговори с България за подписването на споразумение между Берлин и София, което ще позволи на Германия да връща кандидати за убежище. Меркел вече постигна подобни сделки с Испания и Гърция, като води преговори и с Италия. 
 
България няма да приеме споразумение с Берлин 
 
Според вестник "Труд" обаче канцлерът на Германия Ангела Меркел вече е поискала от Борисов България да приеме обратно бежанци по примера на Гърция, но той отказал.  
 
Двамата провели тежкия телефонен разговор преди дни, пише изданието.
 
Министерският съвет засега няма официална реакция по повод твърдението на вестника. 
 
Само преди около месец премиерът Бойко Борисов каза, че "България не е поемала ангажимент да приема обратно мигранти". 
 
"Виждате – Италия, Испания, Гърция подписват споразумения или се договарят, това си е тяхна работа, ние не се месим във вътрешните им работи. България нито сме се договаряли с канцлера Меркел, нито сме приемали, нито ни е предлагано, нито за пари, нито за без пари", каза тогава Борисов. 
 
Германското правителство иска да върне значителна част от влезлите на нейна територия мигранти, в т.нар. държави на първа линия като България, Гърция или Италия. 
 
"Патриотите", мигрантите и фалшивите новини 
 
От ВМРО посочват в понеделник, че винаги ще адмирират "твърдата позиция на правителството и премиера за недопускане на връщането на бежанци у нас" и използват случая да рекламират обилно присъствието на "патриотите" във властта. 
 
Партията отчита, че благодарения на усилията ѝ има "почти нулев бежански натиск по границите и много малка населеност на центровете за бежанци".
 
От ВМРО прилагат информация и от Държавната агенция за бежанците. Ако през януари 2015 г. капацитетът на центровете е бил запълнен на 67%, през декември 2016 г. стига до 85%, то към месец юни 2018 г. е едва 11%.
 
Хората, които са постъпили на територията на България през периода 2015-2018 г. са основно от Афганистан, Ирак и Сирия. През 2015 г. подадените молби са съответно: Ирак – 6959; Афганистан – 6193; Сирия – 5993; Пакистан – 578; Иран – 175. През 2016 г. броят на молбите е значително завишен. През 2018 г. до момента цифрите са съвсем други. Афганистан -  286; Сирия – 123; Ирак – 107; Пакистан 24; Иран – 12.
 
"Фалшивите новини, които определени политически кръгове се опитаха на тиражират, че на военните летища тайно се оставят стотици мигранти, върнати от Европа, не постигнаха своята цел. Правителството на България, част от което сме и ние - Патриотите от ВМРО, спази своите обещания и не само, че няма да има върнати мигранти, но няма и да допусне нова бежанска криза в страната", посочват от ВМРО. 
Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?